Artykuł sponsorowany

Jak zrobić pyszną kawę w kawiarce?

Jak zrobić pyszną kawę w kawiarce?
Gdy rano poczujesz zapach kawy, odzyskujesz chęci do życia? W południe stawia Cię na nogi zapach kawowego eliksiru? Gdy potrzebujesz pracować do późna, ratujesz się małą, czarną? Jeśli odpowiedziałeś: tak, zafunduj sobie kawiarkę dobrej jakości. Następnie dowiedz się co zrobić, by parzyć w niej świetną kawę. I koniecznie zaproś przyjaciół na degustację.

Zalety kawiarki

Najlepsze są kawiarki aluminiowe lub ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Ponieważ szybko się nagrzewają i schładzają, co dobrze wpływa na smak zaparzanej kawy (o czym za chwilę). W zależności od potrzeb wybierz kawiarkę o pojemności 4, 6, 9 lub 12 filiżanek. Nawet te najnowsze mają prostą konstrukcję: składają się z dolnego zbiornika na wodę, lejka z sitkiem na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika na zaparzony napój. Warto zaopatrzyć się w kawiarkę dobrej jakości u dystrybutorów marki King Hoff. Aby mieć jeszcze większą przyjemność z jej użytkowania, wybierz kolor i fason jaki lubisz. Natomiast nigdy nie używaj kawiarki ciśnieniowej bez uprzedniego zapoznania się z instrukcją obsługi.

Kilka sekretów zaparzania kawy

Ciśnienie wytwarzane podczas zaparzania kawy w kawiarce jest znacznie mniejsze niż to, jakie wytwarzają ekspresy ciśnieniowe. Jednak możesz tak pokierować procesem, że i z kawiarki uzyskasz smaczne espresso. Zauważ, że jeśli masz ochotę na świeżą kawę podczas pikniku, ekspresu do lasu nie zawieziesz, a dobrej jakości kawiarkę – owszem. Zwróć uwagę na kilka detali:
  • ziarna: zmiel je na średnią grubość, tuż przed zaparzaniem. Jeśli proszek będzie zbyt drobny, przedostanie się do naparu, co zniweczy jego klarowność, a smak stanie się gorzki i ostry;
  • woda: do pojemnika na wodę wlej wrzątek. Dzięki temu skracasz czas gotowania, kawa nie ulega przegrzaniu i ma łagodniejszy posmak.
Gdy wsypujesz zmieloną kawę na sitko kawiarki, nie wypełniaj zbiorniczka po brzegi. Zostaw ok. 0,5 cm wolnego miejsca. Kawa podczas zaparzania pęcznieje, uwalniając swój aromat. Jeśli zdusisz ją za bardzo, zakłócisz ten proces. Zdejmij kawiarkę z palnika, jak tylko usłyszysz charakterystyczne bulgotanie, informujące o tym, że cały napar jest już w zbiorniku. Gotowanie kawy psuje jej smak. Z tego samego powodu ochłodź zimną wodą (np. pod kranem) dół kawiarki zaraz po zdjęciu z palnika. Nie poprzestawaj wyłącznie na małej, czarnej. Używając podstawowego naparu, serwuj kawę na wiele sposobów. Np.: wlewając spienione mleko i posypując czekoladą, uzyskasz klasyczne cappuccino, a gdy dodasz bitą śmietanę ze szczyptą kakao na wierzchu, przeniesiesz się do Wiednia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.