KAWIARKA PARZENIE KAWY
15 sierpnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Jak zrobić pyszną kawę w kawiarce?

Gdy rano poczujesz zapach kawy, odzyskujesz chęci do życia? W południe stawia Cię na nogi zapach kawowego eliksiru? Gdy potrzebujesz pracować do późna, ratujesz się małą, czarną? Jeśli odpowiedziałeś: tak, zafunduj sobie kawiarkę dobrej jakości. Następnie dowiedz się co zrobić, by parzyć w niej świetną kawę. I koniecznie zaproś przyjaciół na degustację.

Zalety kawiarki

Najlepsze są kawiarki aluminiowe lub ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Ponieważ szybko się nagrzewają i schładzają, co dobrze wpływa na smak zaparzanej kawy (o czym za chwilę).

W zależności od potrzeb wybierz kawiarkę o pojemności 4, 6, 9 lub 12 filiżanek. Nawet te najnowsze mają prostą konstrukcję: składają się z dolnego zbiornika na wodę, lejka z sitkiem na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika na zaparzony napój.

Warto zaopatrzyć się w kawiarkę dobrej jakości u dystrybutorów marki King Hoff. Aby mieć jeszcze większą przyjemność z jej użytkowania, wybierz kolor i fason jaki lubisz. Natomiast nigdy nie używaj kawiarki ciśnieniowej bez uprzedniego zapoznania się z instrukcją obsługi.

Kilka sekretów zaparzania kawy

Ciśnienie wytwarzane podczas zaparzania kawy w kawiarce jest znacznie mniejsze niż to, jakie wytwarzają ekspresy ciśnieniowe. Jednak możesz tak pokierować procesem, że i z kawiarki uzyskasz smaczne espresso. Zauważ, że jeśli masz ochotę na świeżą kawę podczas pikniku, ekspresu do lasu nie zawieziesz, a dobrej jakości kawiarkę – owszem.

Zwróć uwagę na kilka detali:

  • ziarna: zmiel je na średnią grubość, tuż przed zaparzaniem. Jeśli proszek będzie zbyt drobny, przedostanie się do naparu, co zniweczy jego klarowność, a smak stanie się gorzki i ostry;
  • woda: do pojemnika na wodę wlej wrzątek. Dzięki temu skracasz czas gotowania, kawa nie ulega przegrzaniu i ma łagodniejszy posmak.

Gdy wsypujesz zmieloną kawę na sitko kawiarki, nie wypełniaj zbiorniczka po brzegi. Zostaw ok. 0,5 cm wolnego miejsca. Kawa podczas zaparzania pęcznieje, uwalniając swój aromat. Jeśli zdusisz ją za bardzo, zakłócisz ten proces.

Zdejmij kawiarkę z palnika, jak tylko usłyszysz charakterystyczne bulgotanie, informujące o tym, że cały napar jest już w zbiorniku. Gotowanie kawy psuje jej smak. Z tego samego powodu ochłodź zimną wodą (np. pod kranem) dół kawiarki zaraz po zdjęciu z palnika.

Nie poprzestawaj wyłącznie na małej, czarnej. Używając podstawowego naparu, serwuj kawę na wiele sposobów. Np.: wlewając spienione mleko i posypując czekoladą, uzyskasz klasyczne cappuccino, a gdy dodasz bitą śmietanę ze szczyptą kakao na wierzchu, przeniesiesz się do Wiednia.