Artykuł sponsorowany

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?
Żurek jada się nie tylko w czasie Wielkanocy. Jest wielu smakoszy, którzy regularnie spożywają tę zdrową i pożywną potrawę. O smaku żurku decyduje nie tylko umiejętnie zrobiony zakwas, ale również smaczne dodatki. Przeważnie jest to ulubiona kiełbasa, która z okazji święta może być biała, jajko, boczek i przyprawy. Bardzo uznaną odmianą żurku jest ten z leśnymi grzybami. Jak w prosty sposób zrobić zakwas na żurek?

Ile trwa przygotowanie zakwasu i jakie przedmioty są do tego niezbędne?

Przygotowanie zakwasu trwa około pięciu dni. Dlatego też, jeżeli planujesz zrobić tę potrawę, to trzeba przystąpić do przygotowań nieco wcześniej. Aby przyśpieszyć kwaszenie, można dodać do zakwasu skórkę chleba. Do zrobienia zakwasu na żurek nie potrzeba specjalnych sprzętów ani wymyślnych przepisów. Wystarczy tylko słoik lub kamionkowy garnek, lniana ściereczka, drewniana łyżka i gumka recepturka. Lodówka jest w każdej kuchni.

Jakich składników potrzeba na zakwas?

Składniki, które potrzebne są do zrobienia domowego zakwasu na żurek, są znane prawie każdemu. Dla pewności można odwiedzić takie miejsca, jak „ Z Pieca i Z Gara”. Oprócz porad można tam spotkać także ciekawe przepisy zarówno wyszukanych potraw, jak i tych bardzo prostych. Podstawą w tym wypadku jest mąka żytnia razowa. Potrzeba jej około szklanki. Inne składniki to: woda przegotowana w ilości około trzech szklanek, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i mała piętka chleba.

Jakie są kolejne czynności przy robieniu zakwasu na żurek?

Na początku przygotowania zakwasu wlewa się do mąki pół szklanki wody i dokładnie miesza, aż grudki nie będą widoczne. Wszystko to robi się w słoiku lub naczyniu kamionkowym. Gdy masa jest jednolita, trzeba dodać resztę wody, chleb i przyprawy. Wszystkie komponenty należy dokładnie wymieszać. Naczynie przykrywa się lnianą ściereczką lub kawałkiem gazy i zabezpiecza gumką. Bardzo ważne jest, aby nie zakręcać słoika, bo do zakwasu musi dochodzić powietrze. Tak przykryte naczynie trzeba ostawić w ciepłe miejsce i mieszać codziennie drewnianą łyżką przez pięć dni. Gdy zakwas na żurek uzyska charakterystyczny, kwaskowaty zapach, trzeba zlać go do butelki i wstawić do lodówki, gdzie może być przechowywany nawet dwa tygodnie.

Do czego używa się zakwasu?

Zakwasu można użyć oczywiście do sporządzenia żurku, jednak oprócz tego nadaje się do ugotowania zalewajki lub sosu żurkowego. Sprawdza się również jako dodatek do ciasta na pizzę lub do wytrawnych naleśników i gofrów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.