Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak zrobić domowy zakwas na żurek?
Ile trwa przygotowanie zakwasu i jakie przedmioty są do tego niezbędne?
Przygotowanie zakwasu trwa około pięciu dni. Dlatego też, jeżeli planujesz zrobić tę potrawę, to trzeba przystąpić do przygotowań nieco wcześniej. Aby przyśpieszyć kwaszenie, można dodać do zakwasu skórkę chleba. Do zrobienia zakwasu na żurek nie potrzeba specjalnych sprzętów ani wymyślnych przepisów. Wystarczy tylko słoik lub kamionkowy garnek, lniana ściereczka, drewniana łyżka i gumka recepturka. Lodówka jest w każdej kuchni.Jakich składników potrzeba na zakwas?
Składniki, które potrzebne są do zrobienia domowego zakwasu na żurek, są znane prawie każdemu. Dla pewności można odwiedzić takie miejsca, jak „ Z Pieca i Z Gara”. Oprócz porad można tam spotkać także ciekawe przepisy zarówno wyszukanych potraw, jak i tych bardzo prostych. Podstawą w tym wypadku jest mąka żytnia razowa. Potrzeba jej około szklanki. Inne składniki to: woda przegotowana w ilości około trzech szklanek, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i mała piętka chleba.Jakie są kolejne czynności przy robieniu zakwasu na żurek?
Na początku przygotowania zakwasu wlewa się do mąki pół szklanki wody i dokładnie miesza, aż grudki nie będą widoczne. Wszystko to robi się w słoiku lub naczyniu kamionkowym. Gdy masa jest jednolita, trzeba dodać resztę wody, chleb i przyprawy. Wszystkie komponenty należy dokładnie wymieszać. Naczynie przykrywa się lnianą ściereczką lub kawałkiem gazy i zabezpiecza gumką. Bardzo ważne jest, aby nie zakręcać słoika, bo do zakwasu musi dochodzić powietrze. Tak przykryte naczynie trzeba ostawić w ciepłe miejsce i mieszać codziennie drewnianą łyżką przez pięć dni. Gdy zakwas na żurek uzyska charakterystyczny, kwaskowaty zapach, trzeba zlać go do butelki i wstawić do lodówki, gdzie może być przechowywany nawet dwa tygodnie.Do czego używa się zakwasu?
Zakwasu można użyć oczywiście do sporządzenia żurku, jednak oprócz tego nadaje się do ugotowania zalewajki lub sosu żurkowego. Sprawdza się również jako dodatek do ciasta na pizzę lub do wytrawnych naleśników i gofrów.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana