Usługi cateringowe
14 lutego 2022

Kategoria:
Gastronomia

Jak zorganizować wyżywienie na przyjęcie okolicznościowe?

Organizacja przyjęcia okolicznościowego to spore wyzwanie. Trzeba pamiętać o wielu istotnych kwestiach. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego miejsca, które pomieści zaplanowaną liczbę gości czy uwzględnienie atrakcji dla nich. Żadne wydarzenie nie obędzie się bez wyżywienia. Jak sprostać wyzwaniu i stworzyć przemyślane menu? Czy gotowy catering to dobre rozwiązanie? Sprawdź, zanim wszystko zaplanujesz.

Catering – podstawa przyjęć okolicznościowych i nie tylko

Usługa cateringu to nic innego jak przygotowanie posiłków przez zewnętrznego dostawcę i dostarczenie ich w ustalone miejsce. Dotyczy to głównie przyjęć okolicznościowych, chociaż zdarza się, że różne przedsiębiorstwa czy organizacje zamawiają także catering zewnętrzny dla pracowników np. w związku z ważnym wydarzeniem lub szkoleniem. Firmy, które świadczą takie usługi, jak np. Restauracja „Łasuch”, podkreślają jednak, że nie należy mylić cateringu ze standardowymi daniami na wynos. W pierwszym przypadku bardzo często usługa ta jest zdecydowanie bardziej rozbudowana – w grę wchodzi np. wypożyczenie zastawy czy urządzeń do podgrzewania posiłków. Co więcej, same dania są również serwowane uczestnikom wydarzenia.

Kiedy warto zdecydować się na catering?

Usługi cateringowe kojarzone są przede wszystkim z dużymi imprezami. Najczęściej na tego typu rozwiązanie klienci decydują się przy organizacji wesela. Okazuje się jednak, że gotowe wyżywienie można zamówić także na chrzciny czy przyjęcia okolicznościowe, takie jak np. imieniny i urodziny. Skorzystanie z usług firm cateringowych to praktycznie same zalety. Wśród najważniejszych wymienia się:

  • oszczędność czasu,
  • ograniczenie pracy,
  • możliwość wyboru ciekawych potraw.

Oszczędność czasu to największa zaleta w przypadku korzystania z usług firm cateringowych. Dzięki temu nie trzeba martwić się koniecznością samodzielnego przygotowania wyżywienia. Unika się również robienia dużych zakupów.  Gotowanie na własną rękę, szczególnie dla większej liczby osób, jest także sporym wyzwaniem, z którym nie każdy jest w stanie sobie poradzić.

Zamówienie cateringu to również ogromny komfort. Nie trzeba przejmować się, aby ze wszystkim zdążyć przed rozpoczęciem przyjęcia. Firma odpowiedzialna za przygotowanie wyżywienia dostarcza go o wyznaczonej godzinie, a same dania są świeże i ciepłe.

Decydując się na usługę zewnętrznej firmy, jedyne, o czym warto pamiętać, to wcześniejsza rezerwacja terminu. Restauracje, które oferują ciekawe menu i dobrą jakość, cieszą się sporym zainteresowaniem.