Artykuł sponsorowany

Jak zorganizować poczęstunek konsolacyjny?

Jak zorganizować poczęstunek konsolacyjny?
Utrata bliskiej osoby jest bardzo trudnym przeżyciem, a formalności związane z pogrzebem to dodatkowy stres. Organizacja poczęstunku konsolacyjnego również nie należy do przyjemnych doświadczeń, jednak tradycja ta jest silnie zakorzeniona w polskiej kulturze. Stypa to okazja do spotkania się z rodziną i znajomymi, aby wspólnie uczcić zmarłego i powspominać wspólne chwile. O czym należy pamiętać, gdy organizuje się poczęstunek konsolacyjny?

Kogo zaprosić na stypę?

Na poczęstunek po uroczystościach pogrzebowych zaprasza się przede wszystkim najbliższą rodzinę i przyjaciół zmarłego. Krewnych, szczególnie tych, którzy przyjeżdżają z daleka, można zawiadomić o poczęstunku konsolacyjnym odpowiednio szybciej podczas rozmowy telefonicznej. Zdecydowanie pomoże to w organizacji dnia np. w przypadku gdy restauracja znajduje się daleko od cmentarza i potrzebny jest transport. To, kto ma się pojawić na poczęstunku konsolacyjnym zależy od najbliższych zmarłego (żony, dzieci, rodziców lub rodzeństwa), którzy zajmują się zorganizowaniem pogrzebu. W Polsce istnieje zwyczaj zapraszania wszystkich uczestniczących w ceremonii pogrzebowej. Dzieje się to zwykle po złożeniu trumny do grobu. O poinformowanie wszystkich prosi się zazwyczaj księdza odprawiającego pochówek lub firmę pogrzebową. To czy uczestnicy pogrzebu dołączą do stypy zależy od nich.

Rezerwacja restauracji na poczęstunek konsolacyjny

Najczęściej poczęstunek konsolacyjny organizuje się w restauracji. Jest kilka kwestii, które należy omówić z obsługą przy rezerwacji. Gdy organizuje się poczęstunek konsolacyjny, nie sporządza się imiennej listy gości. Nie zawsze dalsi członkowie rodziny i znajomi, czują się zobligowani do uczestniczenia w stypie. Aby obsługa mogła obliczyć wstępnie koszty poczęstunku i przygotować odpowiednią ilość miejsc, podaje się szacowaną liczbę gości. Kolejnym do omówienia przy rezerwacji aspektem jest podawany posiłek.
Posiłek składa się zazwyczaj z zupy, dania głównego, a następnie deseru: kawy lub herbaty i ciasta. Przez cały czas trwania stypy dostępne są również owoce i zimne napoje. – mówi specjalista z restauracji „Trzy po trzy”.
Najczęściej są to potrawy tradycyjnej kuchni polskiej np. rosół, ziemniaki i kotlety. Rodzaj i ilość dań warto ustalić wcześniej z obsługą. Ważną kwestią jest również ustalenie ram czasowych stypy.

Transport na stypę

Ważną kwestią organizacyjną jest dojazd do restauracji, w której odbywa się poczęstunek konsolacyjny. Kiedy restauracja znajduje się daleko, należy pamiętać o zapewnieniu dojazdu sobie i najbliższym. Goście zazwyczaj organizują sobie dojazd sami. Jednak, gdy zależy nam na obecności kogoś z członków rodziny, a nie jest on zmotoryzowany, warto mieć zorganizowanego dodatkowego kierowcę. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego stresu i zamieszania. Gdy restauracja jest oddalona o kilka kilometrów od cmentarza, można również wynająć busa dla gości, aby wszyscy wspólnie dojechali na miejsce stypy. Takie rozwiązanie sprawdza się, gdy rodzina decyduje się na zamówienie alkoholu na poczęstunek konsolacyjny lub gdy duża część zaproszonych gości nie posiada samochodu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.