10 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jak zorganizować poczęstunek konsolacyjny?

Utrata bliskiej osoby jest bardzo trudnym przeżyciem, a formalności związane z pogrzebem to dodatkowy stres. Organizacja poczęstunku konsolacyjnego również nie należy do przyjemnych doświadczeń, jednak tradycja ta jest silnie zakorzeniona w polskiej kulturze. Stypa to okazja do spotkania się z rodziną i znajomymi, aby wspólnie uczcić zmarłego i powspominać wspólne chwile. O czym należy pamiętać, gdy organizuje się poczęstunek konsolacyjny?

Kogo zaprosić na stypę?

Na poczęstunek po uroczystościach pogrzebowych zaprasza się przede wszystkim najbliższą rodzinę i przyjaciół zmarłego. Krewnych, szczególnie tych, którzy przyjeżdżają z daleka, można zawiadomić o poczęstunku konsolacyjnym odpowiednio szybciej podczas rozmowy telefonicznej. Zdecydowanie pomoże to w organizacji dnia np. w przypadku gdy restauracja znajduje się daleko od cmentarza i potrzebny jest transport.

To, kto ma się pojawić na poczęstunku konsolacyjnym zależy od najbliższych zmarłego (żony, dzieci, rodziców lub rodzeństwa), którzy zajmują się zorganizowaniem pogrzebu. W Polsce istnieje zwyczaj zapraszania wszystkich uczestniczących w ceremonii pogrzebowej. Dzieje się to zwykle po złożeniu trumny do grobu. O poinformowanie wszystkich prosi się zazwyczaj księdza odprawiającego pochówek lub firmę pogrzebową. To czy uczestnicy pogrzebu dołączą do stypy zależy od nich.

Rezerwacja restauracji na poczęstunek konsolacyjny

Najczęściej poczęstunek konsolacyjny organizuje się w restauracji. Jest kilka kwestii, które należy omówić z obsługą przy rezerwacji. Gdy organizuje się poczęstunek konsolacyjny, nie sporządza się imiennej listy gości. Nie zawsze dalsi członkowie rodziny i znajomi, czują się zobligowani do uczestniczenia w stypie. Aby obsługa mogła obliczyć wstępnie koszty poczęstunku i przygotować odpowiednią ilość miejsc, podaje się szacowaną liczbę gości. Kolejnym do omówienia przy rezerwacji aspektem jest podawany posiłek.

Posiłek składa się zazwyczaj z zupy, dania głównego, a następnie deseru: kawy lub herbaty i ciasta. Przez cały czas trwania stypy dostępne są również owoce i zimne napoje. – mówi specjalista z restauracji „Trzy po trzy”.

Najczęściej są to potrawy tradycyjnej kuchni polskiej np. rosół, ziemniaki i kotlety. Rodzaj i ilość dań warto ustalić wcześniej z obsługą. Ważną kwestią jest również ustalenie ram czasowych stypy.

Transport na stypę

Ważną kwestią organizacyjną jest dojazd do restauracji, w której odbywa się poczęstunek konsolacyjny. Kiedy restauracja znajduje się daleko, należy pamiętać o zapewnieniu dojazdu sobie i najbliższym. Goście zazwyczaj organizują sobie dojazd sami. Jednak, gdy zależy nam na obecności kogoś z członków rodziny, a nie jest on zmotoryzowany, warto mieć zorganizowanego dodatkowego kierowcę. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego stresu i zamieszania.

Gdy restauracja jest oddalona o kilka kilometrów od cmentarza, można również wynająć busa dla gości, aby wszyscy wspólnie dojechali na miejsce stypy. Takie rozwiązanie sprawdza się, gdy rodzina decyduje się na zamówienie alkoholu na poczęstunek konsolacyjny lub gdy duża część zaproszonych gości nie posiada samochodu.