Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak znaleźć dobrego producenta wieprzowiny?
Pyszna kiełbasa, grillowana aromatyczna karkówka, tradycyjne schaby, które goszczą na polskich stołach… wieprzowina niejedno ma imię. Jako że jest ona nadzwyczaj ceniona w Polsce, warto pamiętać o tym, by stawiać, na jej jak najlepszą jakość. Jej podstawą jest wybór dobrego producenta wieprzowiny. To od niego w dużej mierze zależy, jaki gatunek tego mięsa się pojawi w niejednej kuchni. Jak więc znaleźć naprawdę zaufanego?
Dobry producent wieprzowiny – czym się kierować przy jego wyborze?
Na rynku znajduje się wielu producentów wieprzowiny, którzy oferują wyroby w dobrych cenach. Niestety, zdarza się, że idzie za tym wątpliwa jakość. W niektórych kiełbasach jest zaledwie… 40 procent mięsa. Mnóstwo z nich jest uzupełnianych białkami sojowymi czy solankami. Dlatego właśnie trzeba bardzo uważać na to, z czyich usług się korzysta. Czym powinien się charakteryzować naprawdę dobry producent?
- Certyfikaty – są one podstawą, która gwarantuje, że dana firma ma odpowiednie uprawnienia, umiejętności i predyspozycje. Takie dokumenty potwierdzają prawo do wykonywania określonych czynności i prezentują kompetencje producenta. Certyfikaty otrzymują tylko cieszące się zaufaniem zakłady, które stawiają przede wszystkim na jakość.
- Stosowne dokumenty – certyfikaty to nie wszystko. Dobry producent wieprzowiny koniecznie musi się wykazać dokumentami weterynaryjnymi. Dotyczą one między innymi możliwości eksportowych np. do innych krajów w Europie i poza jej granicami. Takie dokumenty przedstawiają też założenia firmy, jej cele i gwarancje, jak i deklaracje polityki jakości.
- Jakość mięsa – certyfikaty i dokumenty powinny przedstawiać jakość produktów, lecz niezwykle ważne jest, by stawiać na polską wieprzowinę. Nie chodzi tylko
o patriotyzm – rodzime hodowle są zdrowsze. Przemysłowy chów za granicą często stawia na ilość, a nie jakość. Polska wieprzowina pochodzi zazwyczaj z niedużych gospodarstw rodzinnych, gdzie zwierzęta są karmione mniej chemicznymi składnikami. Ma to wpływ na jakość i smak mięsa.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze producenta wieprzowiny?
Wieprzowina powinna być świeża i dostarczana w postaci określonych elementów, zgodnie z indywidualnymi potrzebami klienta. Właśnie zgodnie z tymi standardami usługi świadczy producent wieprzowiny Michna Meat, która dopasowuje mięso do konkretnych wytycznych przedsiębiorców zamawiających wyroby.
Podczas wyboru producenta kieruj się też opiniami. Warto poszukać ich w Internecie. Pamiętaj, by zawsze stawiać na jak najlepszą jakość. Jeśli robi się tak w przypadku odzieży czy samochodów, tym bardziej powinno się, gdy chodzi o tak istotne kwestie jak żywność.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana