2 marca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Jak znaleźć dobrego dostawcę cateringu na imprezę firmową?

Dobrze skomponowane menu to podstawa każdego spotkania towarzyskiego. Jedzenie jest nieodłącznym elementem różnego rodzaju imprez, w końcu każdy chciałby się posilić podczas kilkugodzinnych wydarzeń. Skosztowanie pysznych przysmaków pomaga też zrelaksować się i cieszyć się spotkaniem. Ale jak przygotować potrawy na imprezę firmową, w której zazwyczaj uczestniczy wiele osób?

Profesjonalny catering

Tak ważne zadanie jak przygotowanie poczęstunku dla kilkudziesięciu albo nawet kilkuset osób warto powierzyć profesjonalistom. Zadbają oni o to, aby stworzyć menu, które będzie odpowiadało wszystkim gościom. Takich zadań podejmują się firmy cateringowe, które mają doświadczenie w obsłudze różnego typu imprez. Zajmą się one nie tylko przygotowaniem posiłków, ale również czuwaniem nad stanem stołów w trakcie wydarzenia. Najczęściej dysponują też własną zastawą oraz specjalistycznym sprzętem, który nie zawsze można spotkać w warunkach domowych. A zatem organizator imprezy nie będzie musiał martwić się o takie sprawy, jak zgromadzenie odpowiedniej ilości naczyń, nakrycie stołów czy posprzątanie ich po zakończeniu spotkania.

Cechy dobrego cateringu

Podstawą dobrego cateringu jest jak najlepsze dopasowanie do klienta. W przypadku dużej liczby gości warto postawić na różnorodność, tak aby każdy znalazł przekąskę, która odpowiada jego upodobaniom. Warto zadbać również o opcje wegetariańskie i wegańskie z racji tego, że coraz więcej osób decyduje się na taką dietę. Poza tym niektórzy pracownicy mogą się borykać z nietolerancjami pokarmowymi, należy to uwzględnić podczas przygotowywania jadłospisu – podpowiada pracownik firmy Restauracja Laura. Trafienie w gusta dużej liczby osób może nie być łatwe, ale współpraca z profesjonalistami na pewno przyniesie sukces w tej dziedzinie. Ogromne znaczenie ma również oczywiście jakość potraw oraz świeżość produktów.

Jak wybrać catering?

Przygotowanie jadłospisu i potraw jest niewątpliwie najważniejszą częścią pracy firmy cateringowej, ale podczas wyboru jednej z nich trzeba zwrócić uwagę również na inne czynniki. Jest to między innymi zastawa stołowa, którą dysponuje dany dostawca. Musi on przecież zapewnić naczynia dla kilkudziesięciu, a czasem nawet kilkuset osób. Warto wybierać firmy, które korzystają z profesjonalnych urządzeń kuchennych, będzie to większą gwarancją jakości potraw. Bardzo istotnym czynnikiem jest także obsługa. Obowiązki firmy cateringowej nie ograniczają się do przygotowania potraw, jej pracownicy zajmują się stołami również podczas trwania wydarzenia, a po imprezie sprzątają pozostałości oraz brudne naczynia. Aby wybrać dobrego dostawcę, warto zwrócić uwagę na postawę wobec klientów, najczęściej da się to zauważyć już podczas pierwszego kontaktu.