Catering profilaktyczny
26 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jak zapewnić pracownikom pożywne posiłki profilaktyczne?

Świadomość pracodawców na temat odpowiedniego żywienia pracowników podczas wykonywania pracy znacząco wzrosła w ostatnich latach. Prawidłowo zbilansowany posiłek nie tylko doda energii, ale także zmotywuje do dalszego działania. Zapewnienie profilaktycznych posiłków pracownikom przez pracodawcę będzie również wyrazem docenienia ich pracy. Zarówno odpowiednie posiłki profilaktyczne, jak i pora ich spożywania, mają niebagatelny wpływ na wydajność oraz efektywność pracowników. Z tego względu, korzystają oni coraz częściej z posiłków, jakie zapewnia im pracodawca. Jaki jest najczęstszy sposób zapewniania posiłków profilaktycznych?

Posiłki profilaktyczne dla pracowników – catering

Jeżeli chodzi o zasady funkcjonowania, catering można podzielić na dwa zasadnicze rodzaje. Jest to catering komercyjny i catering kontraktowy. Catering kontraktowy zajmuje się głównie świadczeniem stałych usług w danych miejscach. Ze względu na dość niskie koszty, stanowi alternatywę dla posiłków, które są przyrządzane na miejscu.

Z usług cateringu kontraktowego korzystają najczęściej instytucje publiczne, jak np. szkoły i szpitale, a także duże przedsiębiorstwa. Catering komercyjny zajmuje się głównie obsługą i organizacją okazjonalnych imprez, jak np. bankiety czy imprezy firmowe. Bardzo często dostarcza także dania obiadowe i przekąski dla pracowników przedsiębiorstw i biur, w ramach tzw. cateringu biurowego.

Posiłki profilaktyczne w pracy – zalety

Catering zapewniony pracownikom, dostarczy im odpowiednią ilość kalorii i zmotywuje do dalszej pracy. Jest to szczególnie ważne w przypadku pracowników fizycznych, którzy muszą mieć dużo energii, aby pracować wydajnie. Zamówiony catering pozwoli także na zaoszczędzenie czasu podczas przerwy.

Jak mówi jeden z pracowników restauracji Restauracja Jedyna, specjalizującej się m.in. w dostarczaniu posiłków profilaktycznych do firm: Pracownicy nie muszą marnować czasu na przygotowanie własnego jedzenia lub opuszczenie firmy, aby udać się na przykład do restauracji. Dzięki dowożeniu cateringu nawet do najmniejszych biur pracownicy mają więcej czasu na odpoczynek podczas przerwy. Jeżeli menu jest często zmieniane i urozmaicane, wszyscy pracownicy znajdą w nim coś dla siebie. Oprócz dań kuchni polskiej,  wśród dań proponowanych przez cateringi bardzo często znajdują się dania, np. kuchni włoskiej. Przygotowane potrawy zawsze są dowożone punktualnie, co pozwala na to, aby pracownicy mogli zjeść jeszcze ciepły, pełnowartościowy posiłek. Posiłki profilaktyczne zapewnione przez pracodawcę dają również okazję do zintegrowania pracowników. Wspólne posiłki mogą spowodować poprawę kontaktu między nimi, co wpłynie pozytywnie na wykonywaną pracę.

Alternatywne sposoby na zapewnienie posiłków profilaktycznych

Wybierając alternatywne formy zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych, pracodawca powinien skonsultować tę kwestię z przedstawicielami pracowników. Alternatywnym sposobem zapewnienia takich posiłków może być przekazanie pracownikom produktów, dzięki którym możliwe jest przygotowanie posiłków we własnym zakresie.

Najbardziej powszechną formą zapewnienia pożywnych, profilaktycznych posiłków w miejscu pracy jest korzystanie z usług cateringu. Taka forma pozwala na zapewnienie ciepłych i odpowiednich pod względem kaloryczności posiłków, a także na zaoszczędzenie czasu i integrowanie pracowników.