Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak zaopatrywać przedszkola w zdrowe obiady?
Wybór cateringu ze zdrowymi obiadami dla przedszkola
Przy układaniu diety dla dzieci, które nie uczęszczają jeszcze do szkoły podstawowej, powinno się stosować do określonych wytycznych. Zdrowe obiady dla przedszkoli nie zawierają zatem nadmiernej ilości kalorii, cukrów i produktów zazwyczaj wywołujących reakcje uczuleniowe, takich jak np. orzechy. Firma cateringowa musi też pilnować odpowiedniego poziomu mikro- i makroskładników, żeby nie zaszkodzić niedojrzałemu układowi trawiennemu maluchów oraz nie doprowadzić do zbytniego stężenia danej substancji w ich krwi, w tym hiperwitaminozy. „Przedszkolaki” będą chętnie jadły zdrowsze obiady, jeżeli położone przed nimi potrawy będą dobrze się prezentować. Kompozycje znajdujące się na talerzu powinny więc być kolorowe i na tyle różnorodne, aby zaciekawić maluchów i zachęcić do ich skosztowania. Chociaż posiłki zawierają znacznie więcej wartości odżywczych niż jedzenie typu fast food, to mogą je nieco przypominać z wyglądu – dzieci szybciej sięgną po coś znajomego i lubianego. Profesjonalni dostawcy (jak np. firma JedzieCatering ze Szczecina) podkreślają wizualny aspekt obiadów.Zdrowe obiady dla przedszkoli – jak je skomponować?
Sporządzając menu dla małych dzieci, warto pamiętać, że zarówno ich kubki smakowe, jak i żołądki „pracują” trochę inaczej od tych, które mają osoby dorosłe. Oferowane posiłki powinny być zatem odpowiednio delikatne, a przy tym niezbyt intensywne w smaku i zapachu. Zdrowe obiady dla przedszkoli muszą jednak dostarczać właściwą ilość składników odżywczych, aby nosić swoją nazwę, dlatego należy znaleźć kompromis pomiędzy tymi wytycznymi – tzw. „złoty środek”.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana