Artykuł sponsorowany

Jak wykorzystuje się permeat? 

Jak wykorzystuje się permeat? 
Permeat serwatkowy jest efektem ubocznym wytwarzania koncentratu białek serwatkowych. Pozyskany w ten sposób roztwór (choć efektem jest płynny wyrób, zwykle na rynku występuje on w postaci kremowego proszku) zawiera głównie składniki mineralne – jest bogaty w wapno, fosfor oraz magnez. Wykorzystanie produktu w branży spożywczo-gastronomicznej sprawia, że oferowana żywność cieszy się szczególnymi walorami smakowymi. Permeat powstaje w procesie ultra- lub nanofiltracji serwatki (bądź mleka: wytwarza się wtedy permeat mleczny). Technologie różnią się od siebie m. in. skutecznością wytrącania laktozy – aby uzyskać satysfakcjonujące efekty, w pierwszym przypadku trzeba powtórzyć procedurę lub zastosować znacznie wyższe ciśnienie. Wydaje się, że drugie rozwiązanie jest wydajniejsze: nanofiltracja łączy w sobie właściwości ultrafiltracji i odwróconej osmozy, dzięki czemu praca urządzeń przynosi lepsze rezultaty. Po wytworzeniu roztworu osusza się go, aby osiągnąć sypki proszek, który następnie jest dodawany do artykułów spożywczych.

Zastosowanie permeatu serwatkowego w produkcji żywności 

Główną branżą, w której wykorzystuje się opisywany „produkt uboczny” jest piekarnictwo. Wyrób nanofiltracji stanowi jeden z kluczowych składników pieczywa: wpływa na objętość wypieku, obniża twardość jego miękiszu i częściowo zastępuje sól spożywczą ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych. Ta ostatnia właściwość wzbogaca jednocześnie wytwarzaną żywność o cenne pierwiastki, dzięki którym dieta osób ją spożywających jest bardziej zróżnicowana. Chleb zawierający permeat serwatkowy może pomagać w uzupełnianiu niedoborów witamin, fosforu, magnezu czy wapnia. Proszek jest również dodawany podczas produkcji wyrobów cukierniczych. Popularność tego wytworu na tym polu jest motywowana właściwościami higroskopijnymi i zagęszczającymi – jego zastosowanie w lodach i innych deserach pozwala osiągnąć stabilną konsystencję, dzięki czemu dłużej wytrzymują wyższą temperaturę. Z podobnych względów permeat serwetkowy jest także wykorzystywany w serowarstwie (np. przy robieniu produktów topionych). Efekt nanofiltracji (oferowanej m. in. przez firmę ALIMA BIS Food Processing Technology) jest też obecny w branży mleczarskiej – z jego pomocą wytwarza się np. mleko skondensowane.

Permeat serwatkowy w paszach dla zwierząt hodowlanych 

Charakteryzowany wyrób jest stosowany także przez producentów żywności dla zwierząt hodowlanych. Permeat serwatkowy stanowi jeden ze składników pasz – pełni tutaj rolę „wypełniacza”. Tak samo, jak w przypadku diety ludzkiej, tak i tutaj uzupełnia jadłospis o cenne składniki mineralne oraz witaminy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.