Artykuł sponsorowany

Jak wygląda produkcja serów holenderskich?

Jak wygląda produkcja serów holenderskich?
Nie tylko Francja, ale również Holandia kojarzy się z serami. To właśnie stamtąd wywodzą się m.in. wszystkim znane Gouda czy Edam, oraz mniej popularny Shapenkaas. Wyroby te produkowane są w większości z mleka krowiego, jednak proces ich powstawania może się znacznie różnić. Dowiedz się więcej i sprawdź, w jaki sposób można przeprowadzić badanie sera pod kątem jego walorów smakowych i bezpieczeństwa.

Holandia – serowa kraina

Czy wiesz, że produkcja serów holenderskich trwa ponad 5000 lat? Szacuje się, że każdego roku holenderscy rolnicy dostarczają aż 700 mln kg wyrobów, a nawet 2/3 całej produkcji podlega eksportowi. Produkty te trafiają do 130 krajów – nic więc dziwnego, że cieszą się tak dużą popularnością. Warto przy tym podkreślić, że produkcja serów holenderskich odbywa się nie tylko w wielkich mleczarniach. Również mniejsze gospodarstwa rolne zajmują się ich wytwarzaniem – na nieco mniejszą skalę.

Produkcja serów holenderskich – krok po kroku

– Ser holenderski należy do serów twardych – podpuszczkowych. Do ich produkcji wykorzystywana jest podpuszczka – enzym trawienny, który odpowiada za ścinanie białka w mleku bez jego zakwaszania. Ścięte mleko przenosi się do specjalnych naczyń, które pozwalają na formowanie serów – wyjaśnia przedstawiciel firmy Justtest zajmującej się m.in. przeprowadzaniem badań serów.
Należy przy tym pamiętać, że szczegółowa produkcja serów holenderskich może różnić się w zależności od gatunku wyboru. I tak przykładowo:
  • Old Amsterdam (odmiana sera Gouda) powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem kultur bakterii, soli i barwnika (annato)
  • Leyden – typowo farmerski ser holenderski powstawał niegdyś z odtłuszczonego mleka i maślanki
  • Shapenkaas produkowany jest z mleka owczego z dodatkiem ziół, czosnku, selera
  • Gouda Belle Blanche powstaje z mleka koziego.
Produkcja serów holenderskich uwzględnia również czas dojrzewania produktów. Niektóre leżakują nawet do 26 miesięcy (Rembrandt Extra Aged Gouda, Beemster).

Badanie sera – kluczowy element procesu produkcji

Zanim ser trafi do konsumentów, producenci poddają wyroby specjalistycznym badaniom. Dzięki temu zyskują pewność co do odpowiedniego smaku i konsystencji produktów. Badanie sera dzieli się na dwie grupy:
  • czynności związane z gotowym produktem – ocenie podlega atrakcyjność dla konsumenta pod kątem smaku i zapachu
  • analiza własności fizykochemicznych – prowadzona jest na gotowych wyrobach oraz poszczególnych surowcach.
Na szczególną uwagę zasługują również testy na obecność antybiotyku. Mleko wykorzystywane do produkcji serów musi być wolne od tych substancji chemicznych. Dlatego tak ważne jest, aby zlecić profesjonalne badania sera.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.