Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak wygląda produkcja serów holenderskich?
Holandia – serowa kraina
Czy wiesz, że produkcja serów holenderskich trwa ponad 5000 lat? Szacuje się, że każdego roku holenderscy rolnicy dostarczają aż 700 mln kg wyrobów, a nawet 2/3 całej produkcji podlega eksportowi. Produkty te trafiają do 130 krajów – nic więc dziwnego, że cieszą się tak dużą popularnością. Warto przy tym podkreślić, że produkcja serów holenderskich odbywa się nie tylko w wielkich mleczarniach. Również mniejsze gospodarstwa rolne zajmują się ich wytwarzaniem – na nieco mniejszą skalę.Produkcja serów holenderskich – krok po kroku
– Ser holenderski należy do serów twardych – podpuszczkowych. Do ich produkcji wykorzystywana jest podpuszczka – enzym trawienny, który odpowiada za ścinanie białka w mleku bez jego zakwaszania. Ścięte mleko przenosi się do specjalnych naczyń, które pozwalają na formowanie serów – wyjaśnia przedstawiciel firmy Justtest zajmującej się m.in. przeprowadzaniem badań serów.Należy przy tym pamiętać, że szczegółowa produkcja serów holenderskich może różnić się w zależności od gatunku wyboru. I tak przykładowo:
- Old Amsterdam (odmiana sera Gouda) powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem kultur bakterii, soli i barwnika (annato)
- Leyden – typowo farmerski ser holenderski powstawał niegdyś z odtłuszczonego mleka i maślanki
- Shapenkaas produkowany jest z mleka owczego z dodatkiem ziół, czosnku, selera
- Gouda Belle Blanche powstaje z mleka koziego.
Badanie sera – kluczowy element procesu produkcji
Zanim ser trafi do konsumentów, producenci poddają wyroby specjalistycznym badaniom. Dzięki temu zyskują pewność co do odpowiedniego smaku i konsystencji produktów. Badanie sera dzieli się na dwie grupy:- czynności związane z gotowym produktem – ocenie podlega atrakcyjność dla konsumenta pod kątem smaku i zapachu
- analiza własności fizykochemicznych – prowadzona jest na gotowych wyrobach oraz poszczególnych surowcach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana