Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak szybko i efektywnie zmywać naczynia w gastronomii?
Ustalenie wykonywanych kolejno czynności - planowanie
Dobre rozplanowanie pracy i odpowiednie stanowisko, to połowa sukcesu każdego zadania. Aby dobrze zaplanować optymalne wykonywanie czynności podczas mycia, należy prześledzić całą drogę naczynia od momentu otrzymania (np. w okienku), do chwili trafienia na półkę. Wygląda ona następująco:- Umieszczenie resztek żywności w pojemniku.
- Segregacja.
- Mycie (ręczne lub mechaniczne).
- Ociekanie.
- Przecieranie w celu uniknięcia zacieków.
- Odłożenie na półkę.
Pozbywanie się resztek jedzenia - wskazówki
Pierwszym zadaniem (nawet gdy zmywamy naczynia w zmywarce), jest pozbycie się resztek posiłków. Bardzo pomocnym w tym zadaniu, jest stół do zmywarki, wyposażony w specjalny otwór na środku. Dzięki niej nie musimy każdorazowo pochylać się i zerkać pod stół, czy aby na pewno trafimy do pojemnika z resztkami. Do tego pomocna będzie gumowa łopatka – nie zarysuje naczyń, a jednocześnie pozwoli dokładnie je oczyścić. Jest to ważne, ponieważ dzięki temu resztki nie zatkają rur, czy filtrów zmywarki. Do tego woda podczas mycia w kolejnym etapie, dłużej pozostanie czysta. Jeżeli to możliwe, warto zamoczyć naczynia w ciepłej wodzie z odrobiną płynu naczyń, w ten sposób zmywanie pójdzie sprawniej i szybciej.Mycie ręczne
Zaleca się używanie stołu dwukomorowego ze zlewem, gdzie jedna z komór służy do mycia w ciepłej wodzie, a druga do odkładania umytych naczyń do „hurtowego” opłakania. Dzielimy naczynia na grupy: sztućce, szklanki, talerze. Dobrą praktyką, jest mycie najmniej brudnych naczyń na początku zmywania. Mowa o szklankach, czy sztućcach – dzięki temu woda w komorze dłużej będzie czysta. Ważne, aby ciepła woda miała około 45-50oC i zawierała odpowiednią ilość płynu do naczyń. Jeśli płynu będzie za dużo, to zmarnujemy czas i wodę na dłuższe płukanie, a jeśli za mało, to trudniej będzie usunąć tłusty bród. Pamiętajmy o regularnej wymianie wody ciepłej, jeśli będzie brudna, natomiast na końcu umyjmy najbardziej zabrudzone garnki czy patelnie.Mycie w zmywarce
O ile nie mamy zbytnio wpływu na czas pracy zmywarki (oprócz doboru programu), tak możemy zadbać o jej prawidłową pracę. Najlepiej umieścić najbardziej brudne naczynia, bliżej źródła wody, mamy wtedy pewność, że zostaną dobrze umyte.Jak zauważa przedstawiciel firmy Komat: Dobrą praktyką, jest dobór odpowiedniego programu, do danego rodzaju naczyń – możliwe, że nasza maszyna ma oddzielny program do szklanek, czy garnków. Odpowiedni program to oszczędność czasu oraz pieniędzy. Należy też zwrócić uwagę na to, czy talerze mają odpowiedni odstęp, jeśli położymy „jeden na drugim”, to możemy się spodziewać, że nie zostaną one odpowiednio domyte.
Wyparzenie, osuszenie i wytarcie
Po ręcznym umyciu naczyń oraz po wyciągnięciu ich ze zmywarki nieposiadającej funkcji wyparzania, naczynia należy włożyć do wyparzarki. Jej funkcja to zabicie wszelkich bakterii, a robi to w kilka-kilkanaście sekund. Tuż po wyjęciu jej z maszyny, można chwilę odczekać, aby nie poparzyć dłoni, a następnie przetrzeć ściereczką do sucha. Dzięki temu nie pojawią się na nich nieestetyczne zacieki. Gotowe! Umyte naczynia można umieścić w odpowiednich dla nich półkach i szufladach! Po zakończeniu pracy wszelkie narzędzia należy wyprać, oczyścić, wygotować i wysuszyć. Należy także uporządkować stanowisko pracy, tak aby było czyste i gotowe kolejnego dnia.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana