Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak przygotować latte macchiato?
Włochy słyną z pizzy, spaghetti i... pysznej kawy. Chociaż napój ten wywodzi się z zupełnie innych rejonów świata, to właśnie w słonecznej Italii kultura jego picia stała się tak ważna, że obecnie najpopularniejsze receptury na bazie kawy znane są właśnie pod swoimi włoskimi nazwami. Przykładem może być kultowe espresso czy też niezwykle popularne latte macchiato. W poniższym tekście bliżej przyjrzymy się tej drugiej recepturze.
Latte macchiato – z czym to się (pi)je?
Jednym z najbardziej tradycyjnych sposobów przyrządzania kawy jest jej łączenie z mlekiem. Dzięki temu zyskuje ona ciepły, karmelowy odcień oraz nieco słodszy aromat. Mleko doskonale równoważy bowiem goryczkę kawy i wydobywa z niej głębię smaku. Mleczno-kawowy napój jest idealny na dłuższą chwilę relaksu w towarzystwie ulubionego deseru. Nic więc dziwnego, że latte macchiato, co po włosku oznacza po prostu "nakrapiane mleko", zyskało tak wielu zwolenników nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Sekret popularności tej receptury tkwi w warstwowej strukturze napoju, którą tworzy mleko, kawa oraz mleczna pianka. Dzięki temu latte macchiato słynie nie tylko z delikatnego smaku, ale także ze swojego efektownego wyglądu.
Przyrządzanie latte macchiato – porady i wskazówki
Aby stworzyć trójwarstwowe latte macchiato, potrzebne będzie mleko oraz kawa. Według tradycyjnej receptury powinno to być espresso, czyli bardzo mocna, czarna kawa, którą najlepiej zaparzyć w ekspresie. W pierwszej kolejności przygotowujemy jednak mleko, które należy podgrzać, a następnie spienić. W tym celu można wykorzystać blender lub zwykłą trzepaczkę, jednak prawdziwie gęstą i aksamitną piankę uzyskamy, wykorzystując w tym celu profesjonalny ekspres do kawy wyposażony w spieniacz mleka. Tak przygotowane mleko wlewamy do naczynia. Po chwili cięższe mleko opadnie na dno, natomiast pianka będzie unosić się na górze. W tym momencie do mleka można wlać kawę – tu należy zachować precyzję, jeśli zależy nam na efekcie warstw. Najczęściej czarny napój wlewa się powoli, cienką strużką w sam środek naczynia lub też przy jego ściance.
Tak przygotowane macchiato można dodatkowo doprawić cynamonem, kardamonem lub syropami smakowymi, np. waniliowym bądź orzechowym, a także dodatkowo ozdobić czekoladą, karmelem czy kakao. - Podpowiada ekspert reprezentujący Caffe Team. - Aby wyeksponować poszczególne warstwy i kolory tego mleczno-kawowego napoju, warto serwować go w odpowiednim naczyniu. Znakomicie nadają się do tego wysokie, przezroczyste szklanki o grubych ściankach.
Do tego wystarczy ulubione kruche ciastko, biszkopt czy inny deser, by w pełni rozkoszować się walorami estetycznymi, a przede wszystkim smakowymi tej włoskiej receptury.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana