30 stycznia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jak przechowywać suszone grzyby w domowej kuchni?

Grzyby suszone to ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Są bardzo chętnie wykorzystywane jako atrakcyjny dodatek do różnych rodzajów potraw. Ich wielką zaletą, jest to, że przez bardzo długi czas zachowują swój piękny aromat. Żeby jednak można je było wykorzystywać w kuchni, grzyby suszone muszą być przechowywane w sposób, który zagwarantuje ochronę przed wilgocią i pleśnią.

Grzyby leśne – nieodzowny składnik tradycyjnej kuchni

Grzyby leśne są w tradycyjnej polskiej kuchni niezwykle cenionym składnikiem potraw. Wykorzystuje się je zarówno do dań przyrządzanych na specjalne okazje, jak i dodaje do codziennych posiłków. Grzyby są ważną częścią domowych receptur na pierogi, nie tylko postne przygotowywane na wieczerzę wigilijną, ale również serwowane na co dzień. W wielu domach gotuje się również zupę w postaci wywaru z suszonych grzybów. Grzyby są ponadto nieocenionym składnikiem sosów – wylicza specjalista z firmy Seweryn, która zajmuje się sprzedażą suszonych grzybów leśnych.

Zbieranie grzybów jest również częścią rodzimej tradycji. Podczas sezonu lasy odwiedza ogromna rzesza grzybiarzy poszukujących swoich ulubionych gatunków – borowików, prawdziwków, maślaków, rydzów czy gąsek. Ze względu na to, że w lasach występuje sporo gatunków trujących, grzybobranie powinno być zawsze przeprowadzane z dużą ostrożnością i namysłem.

Szczęśliwe dla wszystkich, którzy nie dowierzają swoim umiejętnościom prawidłowego rozróżniania gatunków znalezionych grzybów oraz osób, które nie dysponują odpowiednią ilością wolnego czasu, na rynku można znaleźć firmy, które oferują sprawdzone i w pełni bezpieczne grzyby suszone.

Suszenie i przechowywanie grzybów leśnych

Grzyby suszone to nie tylko znakomity smak i aromat po ugotowaniu, lecz również piękny zapach samego suszu. Żeby grzyby zachowały swoje właściwości i mogły być wykorzystane do celów kulinarnych, muszą być jednak odpowiednio przechowywane.

Tradycyjnym sposobem suszenia i przechowywania grzybów było zawsze nanizywanie ich na nitki lub sznurki i suszenie w ciepłych i przewiewnych miejscach. Podobne warunki należy stworzyć, jeśli zależy nam na ich długiej przydatności do spożycia. W dzisiejszych czasach trudno jednak znaleźć miejsce, w którym można bezpiecznie zawiesić girlandę suszonych grzybów. Minusem takiego rozwiązania jest też kurz i różne zanieczyszczenia, które z czasem mogą na nich osiadać.

Najlepszym sposobem będzie więc przechowywanie grzybów w miejscu, gdzie będą miały zagwarantowany odpowiedni przewiew, a powietrze będzie możliwie suche. Jako opakowania na grzyby suszone dobrze sprawdzają się lniane woreczki lub papierowe torby i pudełka, nie mogą być one jednak szczelnie zamknięte.