Artykuł sponsorowany

Jak przebiega proces wędzenia ryb?

Jak przebiega proces wędzenia ryb?

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W przeszłości służył głównie umożliwieniu dłuższego przechowywania produktów żywnościowych. Obecnie, choć kwestie związane z wydłużeniem czasu przydatności do spożycia wyrobów wędzonych nadal mają znaczenie, to ważniejsze stały się walory smakowe i konsystencja ryb uzyskiwana w ten sposób. Dzięki właściwemu doborowi sposobu wędzenia do określonych gatunków ryb można uzyskać niepowtarzalne smaki i aromaty.

Na czym polega wędzenie?

Wędzenie to złożony proces, który wiąże się ze zmianą wielu właściwości fizycznych i chemicznych mięsa ryb. W wyniku wystawienia tuszek rybnych na działanie różnych składników dymu dochodzi do częściowego wysuszenia produktu. Składniki dymu osadzają się na powierzchni wędzonych ryb i rozpuszczają się w wodzie uwalnianej podczas ich ogrzewania. Substancje zawarte w dymie przenikają do wnętrza wędzonego produktu.

Zawarte w dymie wędzarniczym związki chemiczne wpływają na poprawę jakości ryb i wydłużenie terminu przechowywania. Dzięki obecności fenoli powstrzymują procesy związane z utlenianiem kwasów tłuszczowych, ograniczając psucie się produktu. Do mięsa przenikają również olejki eteryczne zawarte w drewnie. Wzbogacają one jego smak i aromat, a także wraz z innymi substancjami ograniczają aktywność bakterii i grzybów, które w sposób naturalny znajdują się w rybach.

Wędzenie ryb

Ryby mogą być wędzone metodą „na gorąco” lub „na zimno”. Główna różnica między tymi procesami polega na wysokości temperatury, w jakiej są wędzone oraz na długości trwania obu procesów. W wyniku tych różnic otrzymujemy inny smak i konsystencję otrzymanego wyrobu.

Wędzenie „na zimno” przeprowadza się w niższej temperaturze. Wędzona ryba poddawana jest obróbce termicznej w przedziale 20–30°C. Czas trwania procesu wędzenia wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Tę metodę stosuje się często przy wędzeniu łososia, makreli, śledzia, czy pstrąga. Ryby wędzone „na zimno” mają zwykle dłuższą trwałość i bez problemu utrzymują swoje walory smakowe przez kilkanaście dni – mówi ekspert z firmy Barkas, zajmującej się przetwórstwem rybnym.

W przypadku wędzenia „na gorąco” ryba jest poddawana obróbce termicznej w wyższej temperaturze 60-90°C. Czas trwania wędzenia na gorąco wynosi od 3 do 4 godzin. W celu zapewnienia stabilności mikrobiologicznej na koniec procesu temperaturę podnosi się nawet do 90°C. Ryby wędzone na gorąco są nieco mniej trwałe. Ich czas przydatności do spożycia to średnio 10 dni – dodaje specjalista.

Efekt uzyskiwany podczas wędzenia ryb w dużym stopniu zależy od autorskich modyfikacji wprowadzanych w całym procesie. Najważniejszy dla smaku ryb wędzonych jest rodzaj używanego drewna i stosowane naturalne dodatki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.