Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak produkuje się pasztety, które trafiają na sklepowe półki?
Z czego produkowane są pasztety, które znajdziemy w każdym sklepie?
Pasztety, które znamy ze sklepowych półek, przyjmują postać gładkiej masy, często z dodatkami takimi jak pomidory, pieczarki, czy papryka. Zgodnie z opisem powinny być przygotowane z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Jak się jednak okazuje, mięsa w sklepowym pasztecie jest bardzo mało, o ile można to nazwać mięsem. Do ich produkcji najczęściej wykorzystuje się mięso oddzielone mechaniczne, które według polskiego prawa mięsem nie jest. To, co znajdujemy w opakowaniu to zmielone na gładką masę chrząstki, skórki, wymiona, ścięgna i inne resztki, które zostały po produkcji wędlin. Całość napompowana jest dodatkowo wodą i tłuszczem. Takie wysokoprzetworzone produkty zdecydowanie mają mało wspólnego z tradycyjnymi pasztetami.Z czego produkowane są tradycyjne pasztety?
To, że w popularnych sklepach znajdujemy pasztety słabej jakości, nie oznacza, że nie istnieją już te produkowane zgodnie z tradycją. Nadal możemy znaleźć zaufanych producentów pasztetów, którzy cenią sobie jakość. Produkty te są przygotowywane z najlepszej jakości mięsa, które nie było sztucznie modyfikowane. Są one odpowiedniej tłustości i o bogatym smaku. Pasztety powstają najczęściej z drobiu lub wieprzowiny, ale wśród tego typ produktów znajdziemy także np. pasztet z królika, który dawniej uchodził za rarytas. Do wzbogacenia smaku wykorzystuje się naturalne składniki, czyli warzywa, grzyby, ser, ale również różnego rodzaju podroby.Jak produkuje się tradycyjny pasztet?
Produkcja tradycyjnego pasztetu różni się od tego, który znajdziemy w sklepie. Nie ma mowy o żadnym mieleniu resztek. Prawdziwy pasztet przyrządza się przez wypiekanie mięsnej masy, zapiekanie w kąpieli wodnej lub w brytfannie. Te tradycyjne metody stosuje m.in. producent wyrobów mięsnych Michna Food. Aby wydobyć jeszcze więcej smaku, do masy mięsne dodaje się przyprawy. Następnie pasztet jest poddawany obróbce termicznej, aby go zakonserwować. Ten etap omija się w przypadku, gdy danie podawane jest w nowoczesnej odsłonie, czyli na zimno. Taki pasztet chłodzi się, bo jak odkryto, wtedy wydobywa się z niego wyrazisty smak i doskonały aromat.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana