Artykuł sponsorowany

Jak produkuje się pasztety, które trafiają na sklepowe półki?

Jak produkuje się pasztety, które trafiają na sklepowe półki?
Przed wiekami pasztet był daniem wykwintnym, którym delektowali się królowie i ludzie zamożni. Dzisiaj znamy go w nieco odmienionej formie i chętnie spożywamy jako smarowidło na kanapki. Jest dostępny dla wszystkich i możemy go kupić w każdym sklepie. Jednak czy faktycznie to, co znajdujemy w na sklepowej półce, jest prawdziwym pasztetem? Jak produkowane są popularne pasztety?

Z czego produkowane są pasztety, które znajdziemy w każdym sklepie?

Pasztety, które znamy ze sklepowych półek, przyjmują postać gładkiej masy, często z dodatkami takimi jak pomidory, pieczarki, czy papryka. Zgodnie z opisem powinny być przygotowane z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Jak się jednak okazuje, mięsa w sklepowym pasztecie jest bardzo mało, o ile można to nazwać mięsem. Do ich produkcji najczęściej wykorzystuje się mięso oddzielone mechaniczne, które według polskiego prawa mięsem nie jest. To, co znajdujemy w opakowaniu to zmielone na gładką masę chrząstki, skórki, wymiona, ścięgna i inne resztki, które zostały po produkcji wędlin. Całość napompowana jest dodatkowo wodą i tłuszczem. Takie wysokoprzetworzone produkty zdecydowanie mają mało wspólnego z tradycyjnymi pasztetami.

Z czego produkowane są tradycyjne pasztety?

To, że w popularnych sklepach znajdujemy pasztety słabej jakości, nie oznacza, że nie istnieją już te produkowane zgodnie z tradycją. Nadal możemy znaleźć zaufanych producentów pasztetów, którzy cenią sobie jakość. Produkty te są przygotowywane z najlepszej jakości mięsa, które nie było sztucznie modyfikowane. Są one odpowiedniej tłustości i o bogatym smaku. Pasztety powstają najczęściej z drobiu lub wieprzowiny, ale wśród tego typ produktów znajdziemy także np. pasztet z królika, który dawniej uchodził za rarytas. Do wzbogacenia smaku wykorzystuje się naturalne składniki, czyli warzywa, grzyby, ser, ale również różnego rodzaju podroby.

Jak produkuje się tradycyjny pasztet?

Produkcja tradycyjnego pasztetu różni się od tego, który znajdziemy w sklepie. Nie ma mowy o żadnym mieleniu resztek. Prawdziwy pasztet przyrządza się przez wypiekanie mięsnej masy, zapiekanie w kąpieli wodnej lub w brytfannie. Te tradycyjne metody stosuje m.in. producent wyrobów mięsnych Michna Food. Aby wydobyć jeszcze więcej smaku, do masy mięsne dodaje się przyprawy. Następnie pasztet jest poddawany obróbce termicznej, aby go zakonserwować. Ten etap omija się w przypadku, gdy danie podawane jest w nowoczesnej odsłonie, czyli na zimno. Taki pasztet chłodzi się, bo jak odkryto, wtedy wydobywa się z niego wyrazisty smak i doskonały aromat.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.