pasztet
10 stycznia 2022

Kategoria:
Gastronomia

Jak produkuje się pasztety, które trafiają na sklepowe półki?

Przed wiekami pasztet był daniem wykwintnym, którym delektowali się królowie i ludzie zamożni. Dzisiaj znamy go w nieco odmienionej formie i chętnie spożywamy jako smarowidło na kanapki. Jest dostępny dla wszystkich i możemy go kupić w każdym sklepie. Jednak czy faktycznie to, co znajdujemy w na sklepowej półce, jest prawdziwym pasztetem? Jak produkowane są popularne pasztety?

Z czego produkowane są pasztety, które znajdziemy w każdym sklepie?

Pasztety, które znamy ze sklepowych półek, przyjmują postać gładkiej masy, często z dodatkami takimi jak pomidory, pieczarki, czy papryka. Zgodnie z opisem powinny być przygotowane z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Jak się jednak okazuje, mięsa w sklepowym pasztecie jest bardzo mało, o ile można to nazwać mięsem. Do ich produkcji najczęściej wykorzystuje się mięso oddzielone mechaniczne, które według polskiego prawa mięsem nie jest. To, co znajdujemy w opakowaniu to zmielone na gładką masę chrząstki, skórki, wymiona, ścięgna i inne resztki, które zostały po produkcji wędlin. Całość napompowana jest dodatkowo wodą i tłuszczem. Takie wysokoprzetworzone produkty zdecydowanie mają mało wspólnego z tradycyjnymi pasztetami.

Z czego produkowane są tradycyjne pasztety?

To, że w popularnych sklepach znajdujemy pasztety słabej jakości, nie oznacza, że nie istnieją już te produkowane zgodnie z tradycją. Nadal możemy znaleźć zaufanych producentów pasztetów, którzy cenią sobie jakość. Produkty te są przygotowywane z najlepszej jakości mięsa, które nie było sztucznie modyfikowane. Są one odpowiedniej tłustości i o bogatym smaku. Pasztety powstają najczęściej z drobiu lub wieprzowiny, ale wśród tego typ produktów znajdziemy także np. pasztet z królika, który dawniej uchodził za rarytas. Do wzbogacenia smaku wykorzystuje się naturalne składniki, czyli warzywa, grzyby, ser, ale również różnego rodzaju podroby.

Jak produkuje się tradycyjny pasztet?

Produkcja tradycyjnego pasztetu różni się od tego, który znajdziemy w sklepie. Nie ma mowy o żadnym mieleniu resztek. Prawdziwy pasztet przyrządza się przez wypiekanie mięsnej masy, zapiekanie w kąpieli wodnej lub w brytfannie. Te tradycyjne metody stosuje m.in. producent wyrobów mięsnych Michna Food. Aby wydobyć jeszcze więcej smaku, do masy mięsne dodaje się przyprawy. Następnie pasztet jest poddawany obróbce termicznej, aby go zakonserwować. Ten etap omija się w przypadku, gdy danie podawane jest w nowoczesnej odsłonie, czyli na zimno. Taki pasztet chłodzi się, bo jak odkryto, wtedy wydobywa się z niego wyrazisty smak i doskonały aromat.