6 stycznia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Jak należy przechowywać lody w sklepach?

Odpowiednie przechowywanie lodów w sklepach to konieczność, aby uchronić konsumentów przed zatruciem, a przedsiębiorców – przed stratami finansowymi. W celu zachowania jak najwyższej jakości produktów, lody w marketach trzymane są w specjalnych zamrażarkach skrzyniowych. Piszemy, czym się charakteryzują te urządzenia oraz o zasadach przechowywania lodów w sklepach spożywczych i nie tylko.

Jak odpowiednio przechowywać i transportować lody?  

Jak zalecają przedstawiciele stacji sanitarno-epidemiologicznych, lody w sklepach należy przechowywać w temperaturze -18 stopni celsjusza lub nieco niższej. Ponadto, aby zapobiec psuciu się produktów, stopień schłodzenia zamrażarek powinien być okresowo kontrolowany przez pracowników marketu spożywczego. Warto także poznać kilka ważnych wskazówek przydatnych dla konsumentów:

  • lody zaleca się wkładać do koszyka na końcu robienia zakupów (zapobiegnie to ich rozmrożeniu),
  • zakupione produkty podczas transportu dobrze jest przechowywać w lodówkach turystycznych lub w torbach termoizolacyjnych,
  • przed zakupem należy ocenić stan lodów i sprawdzić datę ważności (nie wolno nabywać produktów miękkich, które wyglądają na rozmrożone),
  • w przypadku podejrzenia, że zamrażarka w sklepie nie chłodzi wystarczająco lub w ogóle – trzeba jak najszybciej zgłosić to obsłudze,
  • pojemniki i opakowania z lodami w warunkach domowych powinny być zawsze szczelnie zamknięte i umieszczane w zamrażarce, w optymalnej temperaturze -18 stopni celsjusza,
  • po rozmrożeniu lodów nie należy ich ponownie zamrażać.

Nieprawidłowe przechowywanie lodów – konsekwencje dla zdrowia

Przestrzeganie zaleceń dotyczących transportu i przechowywania różnego rodzaju produktów mrożonych, takich jak lody jest niezmiernie ważne. Nieodpowiednie obchodzenie się z takimi artykułami może bowiem prowadzić nawet do zatrucia pokarmowego. Jak wyjaśnia specjalista z firmy Iglootechnika: Dzieje się tak, ponieważ w wysokiej temperaturze dochodzi do namnażania się bakterii. W przypadku lodów zagrożenie mogą stanowić np. bakterie z rodzaju Salmonella lub Listeria monocytogenes. Zatrucie pokarmowe w wyniku spożycia zainfekowanych tymi bakteriami lodów można rozpoznać po następujących objawach:

  • gorączka, 
  • ból brzucha, 
  • wymioty,
  • biegunka. 

Trzeba także pamiętać, że niska temperatura w zamrażarce nie eliminuje drobnoustrojów w lodach, a jedynie ogranicza ich wzrost. Dlatego właśnie tak ważne jest to, aby nie spożywać tych produktów po ich rozmrożeniu.

Zamrażarki skrzyniowe 

Lody w sklepach powinny być przechowywane w specjalnych zamrażarkach skrzyniowych. Aby ułatwić klientom wybór odpowiedniego produktu oraz zapewnić jak najlepszą ekspozycję towaru, urządzenia tego typu wyposażone są w szyby w wersji rozwieranej lub suwanej. Zamrażarki skrzyniowe są bardzo pojemne, mają także systemy zapobiegające oszronieniu, a niektóre z nich również oświetlenie typu LED. Można je ustawiać pojedynczo jako tzw. wyspy lub tworzyć inne konfiguracje np. łącząc kilka urządzeń w jeden ciąg. Modele z pełną pokrywą zalecane są do pomieszczeń magazynowych, gdzie nie ma potrzeby stosowania przeszklenia.