25 czerwca 2020

Kategoria:
Gastronomia

Jak działają krajalnice do wędlin?

Krajalnice do wędlin to urządzenia wspomagające porcjowanie różnego rodzaju wyrobów wędliniarskich. Obecnie znajdują się one na wyposażeniu znacznej większości sklepów oferujących wędliny, restauracji i innych placówek zbiorowego żywienia. Producenci krajalnic oferują coraz nowsze modele wyposażone w zaawansowane funkcje robocze oraz systemy bezpieczeństwa. Jakie zatem możliwości oferują nowoczesne krajalnice stosowane w handlu i gastronomii?

Jakie są rodzaje krajalnic gastronomicznych?

Krajalnice występują w bardzo wielu odmianach modelowych, różniących się nie tylko gabarytami, ale także przeznaczeniem. Wśród nich dużą popularnością cieszą się małe krajalnice kuchenne wykorzystywane w sporej części gospodarstw domowych. Są to w większości urządzenia uniwersalnego zastosowania. Dzięki nim z łatwością pokroimy pieczywo, wędliny, sery, a nawet niektóre warzywa i owoce. Minusem krajalnic domowych jest ich niska wydajność i dość głośna praca. Inną grupą urządzeń, bez których obecnie trudno sobie wyobrazić sprawne działanie stoisk z wędlinami są krajalnice gastronomiczne. Wybór tych maszyn oferowanych przez podmioty oferujące wyposażenie sklepów jak choćby firma Iglootechnika jest bardzo szeroki i zróżnicowany. Dzięki czemu zarówno duże, jak i mniejsze placówki handlowe, a także lokale gastronomiczne znajdą krajalnicę o odpowiednich dla siebie parametrach.

Teoretycznie zasada działania wszystkich krajalnic, zarówno tych domowych, jak i gastronomicznych, jest bardzo zbliżona. Częścią roboczą odpowiedzialną za krojenie jest ostra tarcza. Każda krajalnica posiada prowadnicę umożliwiającą krojenie plastrów równej grubości. Dodatkowo w większości modeli można ustawiać grubość cięcia. Dla zapewnienia bezpieczeństwa użytkownika urządzenie uruchamia się dwoma lub więcej przyciskami. Jednak w praktyce krajalnice sklepowe różnią się od tych domowych niemal wszystkimi parametrami. Po pierwsze są od nich większe i cięższe. Po drugie pracują znacznie ciszej i bardziej wydajnie. Po trzecie posiadają lepsze systemy zabezpieczające użytkownika. Po czwarte część modeli jest wyposażona w zaawansowane funkcje m.in. krojenie automatyczne, licznik plastrów, czy ostrzałkę tarczy tnącej.

Czym kierować się przy wyborze krajalnicy sklepowej?

Zakup krajalnicy gastronomicznej powinien być bardzo dokładnie przemyślany. Tym bardziej że profesjonalne urządzenia tego typu do szczególnie tanich nie należą. Wybierając model, przede wszystkim należy wziąć pod uwagę warunki, w jakich ma on pracować. Niewielkim sklepom spożywczym posiadającym jedynie stoisko mięsne wystarczą wielofunkcyjne grawitacyjne lub półautomatyczne krajalnice sklepowe, które prócz krojenia wędlin sprawdzą się przy porcjowaniu serów. Natomiast w przypadku sklepów oferujących wyłącznie mięso i wędliny lub punktów, w których porcjuje się duże ilości produktów, doskonale sprawdzą się krajalnice automatyczne. Urządzenia te oferują szereg funkcji ułatwiających pracę. Do tych najważniejszych można zaliczyć liczenie plastrów, tworzenie stosów, czy wyłączenie urządzenia po skończeniu krojenia produktu.