Makaron jajeczny
3 września 2021

Kategoria:
Gastronomia

Ilu jajeczny makaron jest najlepszy?

W naszym kraju najczęściej kupowanym makaronem jest jajeczny. Jest odżywczy i smaczny, ma złocisty kolor oraz łatwo gotuje się do miękkości. Jego skład różni się od klasycznych makaronów przede wszystkim dodatkiem jajek do ciasta, z którego się go robi. Jest to niewątpliwie smak tradycji i to nie tylko polskiej. Kojarzy się przede wszystkim w domową kuchnią. Jakie są jego wartości odżywcze i czy faktycznie warto go często jeść?

Czym jest makaron jajeczny?

Makaron jajeczny powstaje z połączenia maki wody i jaj. Liczba tych ostatnich może być różna. Zwyczajowo uważa się, że na każde 100 gramów mąki ma przypadać jedno jajo, ale może być ich odpowiednio więcej. Najchętniej w naszym kraju kupowany jest makaron pięciojajeczny, chociaż produkuje się nawet dwunastojajeczne.

Raczej nie można tak łatwo rozstrzygnąć sporu dotyczącego liczby jajek w najlepszym makaronie. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Liczba jaj oraz rodzaj mąki decyduje głównie o kaloryczności makaronu. Im więcej jajek na każde 100 gramów mąki, tym makaron jest pożywniejszy. Trzeba o tym pamiętać, komponując własną dietę.

Firmy, takie jak ANNA, które wytwarzają różne rodzaje makaronów, do wyrobu jajecznego używają zarówno mąki z miękkiej pszenicy, jak i z twardej – typu durum. Rodzaj mąki ma wpływ na miękkość makaronu po jego ugotowaniu. Jeżeli mąka jest z miękkiej pszenicy, trzeba uważać przy gotowaniu, aby nie doprowadzić do rozgotowania. Makaron wtedy traci bowiem swe walory smakowe.

Jakie są rodzaje makaronu jajecznego?

Rodzaj makaronu jajecznego zależy właśnie od liczby jaj użytych na określoną ilość mąki. W sklepach można wybierać między makaronami 2-jajecznymi, 4-jajecznymi i 6-jajecznymi. Rzadziej dostępne są te 12-jajeczne. Dobrzy producenci z reguły wytwarzają makaron ze świeżych jaj, natomiast dostępny jest również ten tańszy, produkowany z suszu jajecznego lub specjalnej masy. Jest on jednak zdecydowanie gorszej jakości.

Jakie właściwości prozdrowotne posiada taki makaron?

Makaron jajeczny jest bardzo pożywny. Potrafi szybko i skutecznie zaspokoić głód. Jego wartości odżywcze zależą bezpośrednio od rodzaju mąki, z jakiej został zrobiony. W swoim składzie ma takie mikroelementy, jak kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Zawiera też wapń, żelazo, cynk i potas. Makarony jajeczne nie mają zbyt wiele błonnika i na ogół liczniejsza zawartość jajek oznacza odpowiednio większą kaloryczność. Dobrze więc mieć to na uwadze, planując menu, zwłaszcza że makaron zawsze towarzyszy innym produktom.