Artykuł sponsorowany

Ilu jajeczny makaron jest najlepszy?

Ilu jajeczny makaron jest najlepszy?

W naszym kraju najczęściej kupowanym makaronem jest jajeczny. Jest odżywczy i smaczny, ma złocisty kolor oraz łatwo gotuje się do miękkości. Jego skład różni się od klasycznych makaronów przede wszystkim dodatkiem jajek do ciasta, z którego się go robi. Jest to niewątpliwie smak tradycji i to nie tylko polskiej. Kojarzy się przede wszystkim w domową kuchnią. Jakie są jego wartości odżywcze i czy faktycznie warto go często jeść?

Czym jest makaron jajeczny?

Makaron jajeczny powstaje z połączenia maki wody i jaj. Liczba tych ostatnich może być różna. Zwyczajowo uważa się, że na każde 100 gramów mąki ma przypadać jedno jajo, ale może być ich odpowiednio więcej. Najchętniej w naszym kraju kupowany jest makaron pięciojajeczny, chociaż produkuje się nawet dwunastojajeczne. Raczej nie można tak łatwo rozstrzygnąć sporu dotyczącego liczby jajek w najlepszym makaronie. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Liczba jaj oraz rodzaj mąki decyduje głównie o kaloryczności makaronu. Im więcej jajek na każde 100 gramów mąki, tym makaron jest pożywniejszy. Trzeba o tym pamiętać, komponując własną dietę. Firmy, takie jak ANNA, które wytwarzają różne rodzaje makaronów, do wyrobu jajecznego używają zarówno mąki z miękkiej pszenicy, jak i z twardej – typu durum. Rodzaj mąki ma wpływ na miękkość makaronu po jego ugotowaniu. Jeżeli mąka jest z miękkiej pszenicy, trzeba uważać przy gotowaniu, aby nie doprowadzić do rozgotowania. Makaron wtedy traci bowiem swe walory smakowe.

Jakie są rodzaje makaronu jajecznego?

Rodzaj makaronu jajecznego zależy właśnie od liczby jaj użytych na określoną ilość mąki. W sklepach można wybierać między makaronami 2-jajecznymi, 4-jajecznymi i 6-jajecznymi. Rzadziej dostępne są te 12-jajeczne. Dobrzy producenci z reguły wytwarzają makaron ze świeżych jaj, natomiast dostępny jest również ten tańszy, produkowany z suszu jajecznego lub specjalnej masy. Jest on jednak zdecydowanie gorszej jakości.

Jakie właściwości prozdrowotne posiada taki makaron?

Makaron jajeczny jest bardzo pożywny. Potrafi szybko i skutecznie zaspokoić głód. Jego wartości odżywcze zależą bezpośrednio od rodzaju mąki, z jakiej został zrobiony. W swoim składzie ma takie mikroelementy, jak kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Zawiera też wapń, żelazo, cynk i potas. Makarony jajeczne nie mają zbyt wiele błonnika i na ogół liczniejsza zawartość jajek oznacza odpowiednio większą kaloryczność. Dobrze więc mieć to na uwadze, planując menu, zwłaszcza że makaron zawsze towarzyszy innym produktom.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.