Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Higiena w kuchni gastronomicznej w kontekście wyposażenia
Jak przygotować kuchnię w restauracji, kawiarni, czy stołówce, aby spełniała wszystkie normy higieniczne i jednocześnie była wygodna dla pracowników? Kluczem jest odpowiednie i przemyślane wyposażenie kuchni gastronomicznej. Meble technologiczne dla gastronomii są czymś, od czego należy zacząć urządzanie restauracyjnej kuchni.
Jak mówi ekspert z firmy Alkos - producenta stołów gastronomicznych: Nawet najsmaczniejsze przysmaki nie wystarczą w utrzymaniu restauracji, jeżeli wystąpią w niej luki w higienie i czystości. Kuchnia gastronomiczna znosi ekstremalne obciążenia. Wystarczy chwila nieuwagi, żeby w wyniku wilgoci, tłuszczu i resztek żywności powstał trudny do opanowania kryzys sanitarny. Dobre wyposażenie kuchni jest podstawą dobrze prosperującego lokalu.
Higieniczne wyposażenie kuchni gastronomicznej
Od jakich mebli zacząć? Stół gastronomiczny ze stali nierdzewnej to serce kuchni. Dla utrzymania nienagannej higieny musi być wyposażony w ranty. Podstawą jest rant tylny, który zapobiega ściekaniu płynów czy rozrzucaniu jedzenia. Dwa dodatkowe ranty po bokach ograniczają zabrudzenia kuchni do minimum. Warto zainwestować w stół gastronomiczny z półkami, który pozwala utrzymać większy porządek oraz zapewnia bardziej komfortową pracę. Kolejnym elementem, który warto mieć, jest basen gastronomiczny. Również ze stali nierdzewnej, dodatkowo wyposażony w młynek koloidalny pozwoli Ci utrzymać czystość w możliwie najwygodniejszy sposób. Alternatywą dla basenów są stoły gastronomiczne z wbudowanym zlewem. Oba rozwiązania powinny mieć komory o wysokiej odporności na kwasy i środki chemiczne. Kluczowy w utrzymaniu higieny jest okap gastronomiczny. Profesjonalny okap przede wszystkim musi mieć dobrze skonstruowane łapacze tłuszczu, szczelne koryta i rynienki tłuszczowe oraz mocną i wydajną turbinę. Bez tego kuchnia momentalnie zaklei się tłuszczem. Powinien też cechować się ogromną wytrzymałością na temperatury. W profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć szaf. Najlepszym i wielofunkcyjnym rozwiązaniem są szafy przelotowe ze stali. W zależności od typu służą do magazynowania żywności, składowania sprzętu kuchennego oraz oddzielają strefy wydawania naczyń i wspomagają zmywalnie. Taka szafa daje ogólny ład i porządek w kuchni. Wszystkie wymienione wyżej urządzenia znajdziesz np. w firmie Alkos.
Jakość materiałów i wykonania
Przede wszystkim stal nierdzewna. W kuchni gastronomicznej nie ma miejsce na meble wykonane z innego materiału. Powierzchnie ze stali nierdzewnej są odporne na reakcje chemiczne i korozje oraz są najłatwiejsze w utrzymywaniu czystości. Na takiej powierzchni od razu dostrzeżesz nawet najmniejsze zabrudzenia oraz łatwo się ich pozbędziesz. Jakość wykonania ma też niebagatelne znaczenie. Warto poszukać producentów oferujących spawane meble ze stali nierdzewnej. Spawanie, a nie skręcanie znacznie przyczynia się do stabilności sprzętów oraz wydłuża ich żywotność. Zakup prosto u producenta pozwoli na dostosowanie wszystkiego na wymiar. Dopasowanie wyposażenia do przestrzeni również ułatwi utrzymanie czystości w kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana