Artykuł sponsorowany
Gdzie kupić amoniak?
Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś, że własnoręcznie upieczone ciasteczka, którymi chciałaś podjąć swoich gości, delikatnie mówiąc nie wyszły. Zamiast wspaniałych pulchnych i kruchych ciastek wyjęłaś z piekarnika płaskie i twarde jak kamień placki. Cóż... Może nie użyłaś właściwie dobranego środka spulchniającego. Jeśli chciałabyś uniknąć takich wpadek na przyszłość, proponujemy Ci zastosowanie środka, który sprawi, że każdy wypiek domowych ciasteczek zakończy się sukcesem – jest to amoniak spożywczy.
Tak, tak, wiemy – słowo amoniak kojarzy się z nieprawdopodobnym smrodem, czymś toksycznym oraz w najlepszym wypadku sztucznym nawozem, ale kwaśny węglan amonu – bo tak brzmi pełna nazwa amoniaku spożywczego, to środek spulchniający (w postaci proszku) stosowany w kuchniach już przez nasze babcie.
Amoniak spożywczy ma niesamowite właściwości – sprawia, że wypieki mają bąbelkową strukturę, co pozwala na uzyskanie jednocześnie pulchnych, ale nie rozmiękłych, tylko wspaniale chrupiących ciasteczek. Pewnie zastanawiasz się teraz, gdzie kupić amoniak? Otóż do tej pory rzeczywiście był z tym mały problem – był dostępny w niewielu sklepach i trzeba było stracić mnóstwo czasu na poszukiwania. Obecnie jest wiele miejsc, gdzie można kupić amoniak. Możesz poszukać go w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych (raczej większych – jak supermarkety czy hipermarkety). Na pewno znajdziesz go w działach z wyrobami cukierniczymi i półproduktami do wypieków we wszystkich większych sieciowych sklepach spożywczych. Jeśli nie masz obok siebie miejsca, gdzie możesz kupić amoniak, przejrzyj fora internetowe – ich uczestniczy na pewno udzielą Ci informacji o sklepie, w którym jest on dostępny. Koszt jednego opakowania amoniaku spożywczego nie jest wysoki – nie ma więc raczej większego sensu poszukiwanie sklepu pod kątem ceny.
Od amoniaku spożywczego wzięły swą nazwę ciasteczka amoniaczki. Jeśli chcesz ich spróbować, poniżej zamieszczamy bardzo prosty i sprawdzony przepis na ten wypiek. Przygotowanie takich ciasteczek nie zabierze Ci wiele czasu, a będziesz mogła delektować się ich smakiem przy szklance ulubionej herbaty. Składniki, które będą Ci potrzebne, to: jedna kostka margaryny, jedna szklanka cukru białego, jedna szklanka mleka, jedno opakowanie cukru waniliowego, trzy jajka (w całości) oraz trzy płaskie łyżki stołowe amoniaku spożywczego.
Przygotowanie jest bardzo łatwe: margarynę roztapiasz w garnku razem z mlekiem, białym cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzasz masę, wbijasz jajka i dodajesz amoniak. Wszystko razem mieszasz i odstawiasz na kilka godzin (dlatego masę na ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem, aby odstała się przez noc). Następnie wyrabiasz powstałe ciasto i dosypujesz mąki (tak żeby masa ją wchłonęła, ale żeby nie było jej za dużo). Ciasto wałkujesz i wykrawasz kawałki – mogą być w kształcie rombów lub możesz użyć gotowych foremek. Powstałe ciastka maczasz w białku, następnie obtaczasz w cukrze, kładziesz na blachę i wkładasz do piekarnika. Po 15 minutach masz gotowe ciasteczka amoniaczki. W trakcie pieczenia będziesz czuła silny zapach amoniaku – nie przejmuj się tym, aromat ten bardzo szybko wyparowuje i nie pozostawia śladu w ciasteczkach. Jest także nieszkodliwy dla zdrowia. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana