Artykuł sponsorowany

Elementy umeblowania dla gastronomii

Elementy umeblowania dla gastronomii

Prawidłowe wyposażenie lokalu gastronomicznego w niezbędne sprzęty oraz elementy umeblowania nie jest łatwym zadaniem. Nie tylko należy przestrzegać z góry określonych norm, ale także dopasować wyposażenie zaplecza kuchennego do swoich indywidualnych potrzeb oraz jego metrażu i ewentualnie nietypowego kształtu. Jakimi kryteriami kierować się podczas wyboru mebli gastronomicznych?

Meble gastronomiczne – niezbędne wyposażenie każdej restauracji, baru oraz obiektu zbiorowego żywienia

W lokalach gastronomicznych nie ma miejsca na typowy sprzęt i meble kuchenne. Konieczność utrzymania sterylnej czystości i spełnienia coraz bardziej restrykcyjnych norm wymusza na restauratorach wyposażenie zaplecza kuchennego w specjalnie przystosowane sprzęty oraz profesjonalne meble gastronomiczne. Warto pamiętać, że jakość umeblowania dla gastronomii oraz sprzętów niezbędnych podczas przygotowywania posiłków w ogromnej mierze wpływa na czas wydawania potraw, jakość świadczonych usług oraz sukcesy rynkowe. Prawidłowo wyposażone i umeblowane zaplecze kuchenne gwarantuje komfort pracy kucharzy, a także znacząco skraca czas wydawania posiłków i nieważna jest tutaj wielkość lokalu oraz rodzaj serwowanych przez niego dań.

Umeblowanie dla gastronomii – jak wyposażyć zaplecze kuchenne?

Odpowiednio dobrane meble gastronomiczne pozwalają na szybkie przygotowanie posiłków nawet dla dużej liczby klientów. Co więcej, gwarantują one nie tylko poprawę funkcjonowania kuchni, ale także zapewniają bezpieczeństwo podczas przechowywania produktów spożywczych oraz wyposażenia kuchennego – wyjaśnia ekspert z firmy Belmag.

Zaplecze kuchenne powinno zostać wyposażone względem indywidualnych potrzeb oraz z zachowaniem zasad dotyczących poszczególnych stanowisk roboczych.

Wyposażanie kuchni zależy przede wszystkim od wielkości przestrzeni, którą dysponujemy i rodzaju serwowanych dań. W kuchni trzeba wydzielić dwie strefy, czyli:

  • kuchnię ciepłą, na której wyposażeniu musi znaleźć się zarówno urządzenia grzewcze, jak i szafki, regały, półki, blaty robocze, stanowiska ze zlewami oraz okapy,
  • kuchnię zimną, gdzie znaleźć muszą się, m.in. stoły robocze, zlewy, urządzenia chłodnicze, szafki, regały oraz półki, a także inne meble i urządzenia pomocnicze.

W przypadku niektórych kuchni niemożliwe jest korzystanie z typowych mebli gastronomicznych ze względu na ograniczenia lokalowe. Wówczas najlepszym wyborem będą meble na zamówienie, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał posiadanej przestrzeni i stworzyć kuchnię dopasowaną do indywidualnych potrzeb.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.