19 października 2019

Kategoria:
Gastronomia

Ekologiczne opakowania dla gastronomii

Istnieją różne sytuacje, w których punkty gastronomiczne muszą korzystać z jednorazowych naczyń, sztućców czy opakowań. Należą do nich np. wszelkie imprezy plenerowe. Coraz popularniejsza staje się także usługa dowozu posiłku do klienta. O ile plastikowe sztućce trudno jest zastąpić, o tyle plastikowe opakowania mają swoje ekologiczne zamienniki wykonane z papieru.

Wady stosowania opakowań plastikowych

Opakowania plastikowe wciąż cieszą się dużą popularnością, lecz ze względu na powolny rozkład, w konsumpcji globalnej mocno wpływają na środowisko naturalne. Warto także zaznaczyć, że niektóre plastiki używane do przechowywania żywności w określonych warunkach mogą wytwarzać szkodliwe substancje. Coraz więcej restauracji promuje dania lekkie i zdrowe. Powinno to iść w parze z opakowaniami, które nie zagrażają środowisku. Niektóre punkty gastronomiczne oferują catering w postaci diety pudełkowej, która ze względu na swoje zalety, staje się coraz bardziej popularna. Zdrowa żywność wymaga stosowania opakowań papierowych.

Świadomość wyboru produktów

W obecnych czasach konsumenci są świadomi zagrożeń, jakie wynikają z powszechnej użyteczności plastiku. Dlatego też coraz popularniejsze stają się opakowania papierowe, które są całkowicie bezpieczne dla środowiska. Przy wyborze dostawcy ekologicznych opakowań warto sprawdzić, czy posiada on certyfikat FSC, który dowodzi, że papier pochodzi z legalnych źródeł objętych prawidłową polityką leśną zasobów. Jest on także oznaczeniem tego, że dany surowiec nie pochodzi z krajów nieprzestrzegających praw człowieka, praw socjalnych czy wykorzystujących dzieci do pracy.

Pracownik firmy ABC-PAK w Sompolnie mówi: Do naszych produktów wykorzystujemy karton charakteryzujący się dużą zawartością świeżych włókien celulozowych. Ulegają one szybkiej biodegradacji lub mogą zostać poddane łatwemu recyklingowi.

Opakowania papierowe do różnych dań

Decydując się na ekologiczne rozwiązania, należy także zadbać o równie wysoki poziom funkcjonalności, co w przypadku opakowań plastikowych. Wśród ekologicznych opakowań do produktów na wynos znajdziemy tacki do serwowania frytek i sałatek, kartoniki do ciast i innych słodkich wypieków, a także opakowania typu „take away boxes”. Są to produkty do serwowania, przenoszenia i przechowywania żywności w różnej postaci. Ograniczona chłonność wilgoci sprawia, że można ich używać do przenoszenia miękkich owoców czy deserów. Do sałatek, makaronów i frytek najlepsze są opakowania typu lunchbox i noodlebox, natomiast do burgerów i kanapek burgerbox.