Talerze papierowe
4 czerwca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Ekologiczne naczynia – talerze papierowe 

Coraz więcej zakładów gastronomicznych stawia na ekologiczne rozwiązania, wybierając na przykład papierowe talerze. Ten fakt cieszy, bo oznacza, że naczynia wykonane z plastiku – tworzywa szkodliwego dla flory, fauny i człowieka – powoli tracą swą popularność. Jeśli mimo wszystko zastanawiasz się, czy papier rzeczywiście się sprawdza w gastronomii, to dobrze trafiłeś.

Kiedy przydadzą się papierowe talerze? 

Naczynia jednorazowe z papieru, które są dostępne dzisiaj na rynku, pod względem funkcjonalności dorównują tradycyjnym zastawom. Bez problemu znajdziesz tekturowe talerze i małe, i duże, głębokie, płaskie, prostokątne, okrągłe… a w dodatku gładkie i z ozdobnymi perforacjami. Sprawdzą się one na imprezie w plenerze, podczas cateringu, w food truckach czy na stoiskach ulicznych. Podasz na nich zarówno desery, jak i dania obiadowe – do papierowych talerzy możesz śmiało nalać zupę. Naczynia są odporne na przeciekanie, więc wilgoć i tłuszcz im niestraszne.

Trendy środowiskowe, czyli papier zamiast plastiku 

Jeszcze do niedawna w gastronomii, szczególnie przy zamówieniach na wynos, sięgano przede wszystkim po naczynia plastikowe. Jednak to właśnie plastik stał się problemem cywilizacyjnym. Przedostaje się do środowiska i jest spożywany choćby przez ryby, które następnie trafiają na nasze stoły. Słowem, szkodzi całej planecie.

Od lipca 2021 roku będzie obowiązywał zakaz wprowadzania do obrotu niektórych produktów plastikowych jednorazowego użytku. Mowa między innymi o talerzach, które można zastąpić bezpiecznymi zamiennikami, na przykład wykonanymi z papieru. Warto wspomnieć, że trend skupiający się na odejściu od plastiku to life after plastic. Podczas warsztatów Future Thinkers w 2018 roku znalazł się on wśród dziesięciu najważniejszych kierunków mających kształtować biznesy w przyszłości. Wskazuje na to również raport infuture.institute z 2021 roku, według którego właśnie life after plastic prawdopodobnie najszybciej spośród wszystkich trendów środowiskowych stanie się zjawiskiem szeroko występującym w społeczeństwie.

Naczynia, które można kompostować 

Jak mówi ekspert z firmy ABC-PAK, produkującej naczynia papierowe, to, co jednorazowe, jak najbardziej może być ekologiczne. Pudełka czy talerzyki na żywność wytwarzane z naturalnych surowców – na przykład papieru z dużą zawartością świeżych włókien celulozowych – są kompostowalne. Rozkładają się, nie uwalniając szkodliwych substancji, i pod pierwotną postacią wracają do gleby.

Dodajmy: jeśli chcesz zaopatrzyć się w ekologiczne opakowania, postaw na sprawdzonych producentów i dostawców. Z pomocą przychodzi certyfikat FSC (Forest Stewardship Council). Logo organizacji umieszczone na produkcie to znak, że wytworzono go z surowców drzewnych pochodzących z legalnych źródeł i pozyskanych z poszanowaniem dla środowiska.