golonka
5 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Dziedzictwo kulinarne Warmii i jego charakterystyczne smaki.

Znakomita większość Polaków oraz duża liczba turystów zza granicy jest w stanie wymienić tradycyjne polskie dania i produkty. Chwalimy pierogi, oscypki, kwaśnicę na wędzonym żebrze. Zajadamy się wędzoną rybą, raczymy oryginalnymi nalewkami i okowitami, a leczymy wybornymi, prawdziwymi miodami. Co jednak, gdyby przyszło wymienić nam, jakie są specjalności danego regionu? O wielu z nich ciągle wiemy za mało, a czasem prawie nic. Jakie jest dziedzictwo kulinarne Warmii i jego charakterystyczne smaki?

Docenić lokalną tradycję

Współcześnie coraz więcej konsumentów i smakoszy uświadamia sobie znaczenie tradycji kulinarnej poszczególnych regionów. Koneserzy i poszukiwacze wyjątkowych smaków częściej niż kiedyś odkrywają, że aby zakosztować oryginalnych receptur i autentycznych produktów nie trzeba jechać daleko od domu. W związku ze zwiększeniem się tej świadomości polscy restauratorzy i szefowie kuchni pozwalają, aby w tworzonych przez nich menu pierwsze skrzypce grały lokalne, dawne smaki.

Produktom odznaczającym się w wyjątkowy sposób smakiem i recepturą Unia Europejska przyznaje wyróżniające certyfikaty. Jednym z nich jest Znak „Kulinarne Dziedzictwo Europy” związany z Europejską Siecią Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Warmia i Mazury przystąpiły do niej, jako pierwsze z polskich regionów.

Jakie są smaki Warmii?

Warmię warto docenić w szczególny sposób za jej bogatą historię łączącą elementy warmińskie, mazurskie, pruskie, litewskie i rosyjskie. Dzięki naturalnym zasobom Warmia ugości świeżymi rybami, grzybami, pachnącym pieczywem, wyjątkowymi wędzonymi wędlinami, nabiałem, miodami, a także doskonałym drobiem i dziczyzną.

Jak tłumaczy właściciel restauracji i karczmy Krys – Stan specjalizującej się w tradycyjnej, warmińskiej kuchni: Na Warmii można bez problemu stworzyć całe menu, czerpiąc jedynie z lokalnych produktów i tradycyjnych inspiracji. Zdecydowanie trudniej jest zdecydować, co wybrać z tego bogactwa – żur, kołduny, flaki, golonkę, gęsinę, kaczkę? A może oryginalną czerninę lub zupę rybną, jakiej jeszcze nigdzie nie próbowaliście?

Odwiedzając Warmię warto kierować się znakami jakości przyznanymi za smak i autentyczność zarówno restauracjom, jak i pojedynczym produktom. Prawdziwe warmińskie smaki znajdziecie na lokalnych targach, świątecznych kiermaszach i w przytulnych karczmach.

W Internecie dostępne są informacje na temat planowanych targów regionalnych i wydarzeń, na których obecni będą lokalni wystawcy. Wizytę w takim miejscu można wpisaćdo planu swojej wycieczki, aby móc zabrać ze sobą do domu wybrane, unikatowe smakołyki. Sprzedawcy z pewnością odpowiedzą na wszystkie pytania dotyczące składu i sposobu powstawania swoich towarów, a także odpowiednio zapakują zakupy, nawet na drogę.