Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dobrze skomponowane mieszanki przyprawowe do kebabu
Jakich produktów użyć do przygotowania mieszanki?
Niemal każdy miłośnik kebabu pragnie, aby potrawa miała mocny i wyrazisty smak. Podstawą mieszanki muszą być zatem warzywa i zioła, takie jak: kolendra, kmin, papryka, czosnek, gorczyca, rozmaryn, chili, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa. Oprócz naturalnych składników potrzebne są olejki eteryczne, które odpowiadają za walory smakowe mięsa. Odpowiednie dobranie proporcji i wymieszanie tych produktów pozwala zróżnicować przyprawy nie tylko pod względem smaku.Jak tłumaczy ekspert z firmy specjalizującej się w sprzedaży przypraw Kaczor Sp. z o.o. - Polsmaki : Przyprawy do kebabów występują w wielu odmianach, które różnią się nie tylko smakiem, aromatem, ale także kolorem. Zatem mieszanie składników wpływa również na wygląd i prezentację potrawy.
Dobór przypraw do rodzaju mięsa
Kebab może być przygotowany z różnych rodzajów mięs: wołowego, cielęcego oraz drobiowego. To właśnie głównie od rodzaju mięsa zależy dobór składników do mieszanki przyprawowej. W przypadku mięsa wołowego najlepiej sprawdzi się mieszanka do kebaba skomponowana z papryki, kolendry, kminku, czosnku, oliwy i octu. Do mięsa wołowego warto dodać także tzatziki, czyli sos na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku i ogórka, wymieszany z ziołami (np. koperkiem). W przypadku mięsa drobiowego dobór przypraw wygląda nieco inaczej. Kebab drobiowy doprawić można przyprawą curry, która z pewnością nada mu orientalny smak i aromat. Jeżeli natomiast chcemy, aby danie stało się bardziej pikantne, warto spróbować przyprawy meksykańskiej, czyli mieszanki złożonej z czosnku, cebuli, chili, pomidorów, papryki, oregano oraz kolendry i gałki muszkatołowej. Do przyprawy meksykańskiej opcjonalnie dodać można również cynamon, jednak ta decyzja zależy od indywidualnych preferencji smakowych.Kebab tradycyjny czy orientalny?
Odpowiedni dobór przypraw pozwala zmienić smak potrawy, a więc także nadać jej konkretny charakter. Aby stworzyć kebab tradycyjny, czyli odpowiadający wymaganiom kuchni tureckiej, warto posłużyć się przyprawami o intensywnym smaku: słodką papryką, majerankiem, gorczycą oraz jałowcem. Jeżeli natomiast mamy ochotę nieco poeksperymentować, możemy zastosować mieszanki z różnych „kuchni świata”. Na przykład: jogurtowe greckie sosy połączone z kolendrą i kminkiem zapewnią daniu łagodniejszy smak. Natomiast dodanie wspomnianej wcześniej przyprawy meksykańskiej sprawi, że kebab stanie się zdecydowanie pikantniejszy.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana