mieszanki przyprawowe do kebabu
21 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Dobrze skomponowane mieszanki przyprawowe do kebabu

Do stworzenia odpowiedniej mieszanki przyprawowej potrzebnych jest wiele czynników. Przede wszystkim należy dobierać do mieszanek wysokiej jakości produkty. Idealnie sprawdzać się będą naturalne zioła. Ważne jest, aby produkty nie zawierały szkodliwych substancji i alergenów. Duże znaczenie mają również odpowiednio dobrane proporcje – trzeba używać produktów w takich ilościach, aby przewaga jednego ze składników nie była znacząca, ponieważ może to zmienić smak całej potrawy.

Jakich produktów użyć do przygotowania mieszanki?

Niemal każdy miłośnik kebabu pragnie, aby potrawa miała mocny i wyrazisty smak. Podstawą mieszanki muszą być zatem warzywa i zioła, takie jak: kolendra, kmin, papryka, czosnek, gorczyca, rozmaryn, chili, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa. Oprócz naturalnych składników potrzebne są olejki eteryczne, które odpowiadają za walory smakowe mięsa. Odpowiednie dobranie proporcji i wymieszanie tych produktów pozwala zróżnicować przyprawy nie tylko pod względem smaku.

Jak tłumaczy ekspert z firmy specjalizującej się w sprzedaży przypraw Kaczor Sp. z o.o. – Polsmaki : Przyprawy do kebabów występują w wielu odmianach, które różnią się nie tylko smakiem, aromatem, ale także kolorem. Zatem mieszanie składników wpływa również na wygląd i prezentację potrawy.

Dobór przypraw do rodzaju mięsa

Kebab może być przygotowany z różnych rodzajów mięs: wołowego, cielęcego oraz drobiowego. To właśnie głównie od rodzaju mięsa zależy dobór składników do mieszanki przyprawowej. W przypadku mięsa wołowego najlepiej sprawdzi się mieszanka do kebaba skomponowana z papryki, kolendry, kminku, czosnku, oliwy i octu. Do mięsa wołowego warto dodać także tzatziki, czyli sos na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku i ogórka, wymieszany z ziołami (np. koperkiem).

W przypadku mięsa drobiowego dobór przypraw wygląda nieco inaczej. Kebab drobiowy doprawić można przyprawą curry, która z pewnością nada mu orientalny smak i aromat.

Jeżeli natomiast chcemy, aby danie stało się bardziej pikantne, warto spróbować przyprawy meksykańskiej, czyli mieszanki złożonej z czosnku, cebuli, chili, pomidorów, papryki, oregano oraz kolendry i gałki muszkatołowej. Do przyprawy meksykańskiej opcjonalnie dodać można również cynamon, jednak ta decyzja zależy od indywidualnych preferencji smakowych.

Kebab tradycyjny czy orientalny?

Odpowiedni dobór przypraw pozwala zmienić smak potrawy, a więc także nadać jej konkretny charakter. Aby stworzyć kebab tradycyjny, czyli odpowiadający wymaganiom kuchni tureckiej, warto posłużyć się przyprawami o intensywnym smaku: słodką papryką, majerankiem, gorczycą oraz jałowcem.

Jeżeli natomiast mamy ochotę nieco poeksperymentować, możemy zastosować mieszanki z różnych „kuchni świata”. Na przykład: jogurtowe greckie sosy połączone z kolendrą i kminkiem zapewnią daniu łagodniejszy smak. Natomiast dodanie wspomnianej wcześniej przyprawy meksykańskiej sprawi, że kebab stanie się zdecydowanie pikantniejszy.