18 listopada 2020

Kategoria:
Gastronomia

Dobry tort ślubny – jaki powinien być?

Czy wiesz, że tradycje związane z tortem ślubnym są znane już od czasów… starożytności? W Rzymie występował on pod postacią mustaceum, czyli ziołowo-anyżowego ciasta podawanego w czasie uczty weselnej. Współcześnie tort również jest wiodącą słodyczą, która króluje na przyjęciach Par Młodych. Nieustannie czaruje wyglądem i smakiem, a jego rodzajów są setki! Jak więc wybrać swój idealny tort ślubny?

Tort ślubny – czym powinien się wyróżniać?

Szukasz wymarzonego tortu weselnego? Zanim wybierzesz jego wygląd i smak, poświęć chwilę na praktyczne kwestie zakupowe. W pierwszej kolejności określ, jak duży powinien on być. Przyjmuje się, że na jednego gościa przypada 100 gramów tortu. Idąc tym tropem, na 100 osób trzeba zamówić 10 kilogramów wypieku.

Następnie możesz zająć się wyglądem tortu ślubnego – dopasuj go do motywu przewodniego wesela. Najlepiej, by miał on też barwę zgodną z kolorystyką zaślubin. Jeśli wyprawiasz przyjęcie, w którym na przykład dominują złote i białe odcienie, powinny one znaleźć się również na torcie. Taka spójność przekłada się na estetykę i świadczy o dobrym guście Młodej Pary.

Kolejna kwestia dotyczy wyglądu tortu. Może występować w wersji klasycznej, naked, czyli bez wierzchniej warstwy lub semi naked z cieniutką warstewką kremu na wierzchu. Ponadto ogromną popularnością cieszą się torty wielopiętrowe, które prezentują się niezwykle okazale. Młode Pary gustują też w tortach w stylu angielskim lub w wydaniu śmietanowym. Co ciekawe, dobry cukiernik potrafi nadać ciastu przeróżne wymyślne kształty i wzbogacić je o ciekawe motywy, w tym literki, figurki, ozdoby koronkowe lub kwiatowe. To Ty decydujesz o finalnym wyglądzie wypieku – mówi specjalista z Cukierni Radzikowski.  

Wybór idealnego tortu weselnego – co jeszcze jest ważne?

Równie ważny, o ile nie ważniejszy, jest jednak wybór smaku tortu. Popularnością cieszą się klasyczne śmietankowe, kawowe, czekoladowe, a także owocowe. Na większości z nich króluje bita śmietana. W ostatnim czasie Młode Pary chętnie też stawiają na lodowe i szwarcwaldzkie torty. Te drugie składają się z puszystego biszkoptu, zazwyczaj nasączonego wiśniówką, i śmietanowego kremu z wiśniami. Całość obsypana migdałami i czekoladą prezentuje się znakomicie!

Jeżeli chcesz, by tort ślubny  był smaczny i zgodny z Twoimi oczekiwaniami, skorzystaj z usług odpowiedniej cukierni. Przy jej wyborze kieruj się doświadczeniem i umiejętnościami cukierników, którzy powinni też prezentować przykładowe wypieki na swojej stronie. Jest to nie lada udogodnienie przy wyborze wymarzonego tortu weselnego.