10 kwietnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa jest lepsza niż sokowirówka?

Zdrowe odżywianie to nie tylko rozsądny wybór spożywanych potraw, ale również wzbogacanie jadłospisu zdrowymi i pożywnymi sokami z warzyw i owoców. Do przygotowania soku można użyć zarówno popularnej sokowirówki, jak i nowoczesnej wyciskarki wolnoobrotowej. Obie metody wyciskania soku różnią się od siebie i mają znaczący wpływ na jakość uzyskanego napoju.

Dlaczego w sokowirówce nie zawsze uda się uzyskać zdrowy i smaczny sok?

Świeżo wyciskane soki warzywne oraz owocowe są znakomitym wzbogaceniem diety. Ze względu na wysoką zawartość cennych składników mineralnych oraz witamin mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawarte w sokach warzywnych i owocowych węglowodany są łatwo przyswajalne i pomagają w utrzymywaniu optymalnej flory jelitowej. Soki są również nieocenionym źródłem antyoksydantów. Picie soków jest najprostszym i najwygodniejszym sposobem na urozmaicanie spożywanych posiłków i wprowadzanie do nich większej ilości zdrowych elementów. Żeby móc w pełni wykorzystać potencjał czekający na nas w owocach i warzywach, musimy wybrać najlepszy sposób pozyskiwania soku, czyli wyciskarkę wolnoobrotową – wyjaśnia specjalistka z firmy Kuvings, która jest producentem innowacyjnego sprzętu kuchennego.

Wiele osób przygotowujących soki z owoców i warzyw wciąż korzysta z tradycyjnych sokowirówek. Urządzenia tego rodzaju rozcierają mechanicznie warzywo lub owoc, a powstający półprodukt przeciskają przez drobne sitko. Uzyskiwany w ten sposób sok ma bardzo wodnistą konsystencję, która częściowo jest zawiesiną rozdrobnionych fragmentów użytych składników. Przez korzystanie z szybkowirujących ostrzy jest on też mocno napowietrzony. Sok pochodzący z tradycyjnej sokowirówki dość szybko ulega rozwarstwieniu, co niekorzystnie wpływa na jego walory smakowe. Większym problemem jest jednak to, że zawarte w nim składniki szybko ulegają utlenieniu, przez co jego wartość odżywcza i prozdrowotna radykalnie się zmniejsza. Zupełnie inaczej wygląda proces uzyskiwania soku z wyciskarki wolnoobrotowej.

Zalety stosowania wyciskarek wolnoobrotowych

W wyciskarce wolnoobrotowej składniki są powoli miażdżone przez obracający się ślimak lub dwa ślimaki, które ze sobą współpracują. Miąższ owoców lub warzyw jest więc bardzo mocno zgniatany, w podobny sposób jak przy naturalnym wyciskaniu oliwy z oliwek albo przy produkcji najwyższej jakości wina. Dzięki rozgniataniu ścian komórkowych z owoców i warzyw może wydostać się cała ich płynna zawartość. Podczas całego procesu wyciskane produkty nie są napowietrzane, a za sprawą równomiernego ściskania uzyskiwany sok ma jednorodną konsystencję.

Wielką zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest to, że w znacznie większym stopniu niż sokowirówka wykorzystuje ona dostępną masę półproduktów. Przy jej użyciu z takiej samej ilości warzyw lub owoców można otrzymać większą ilość soku o lepszej jakości.

Korzyścią z używania wyciskarki wolnoobrotowej jest także zdecydowanie większa wszechstronność. Sokowirówki gorzej radzą sobie z bardzo miękkimi owocami, jak np. truskawki czy maliny. Wyciskarki wolnoobrotowe nie mają jednak takich ograniczeń. Co więcej, korzystając z wyciskarek, można wzbogacać smak napojów sokiem wyciskanym z ziół.

Sok uzyskiwany z wyciskarki wolnoobrotowej można znacznie dłużej przechowywać niż sok z sokowirówki. Nie traci on również w takim tempie swoich właściwości prozdrowotnych. Jeśli przygotowany sok będzie przechowywany w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym naczyniu w lodówce, to w większości przypadków nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać sobie zapas nawet na dwa dni.