warzywa i owoce
7 lutego 2022

Kategoria:
Gastronomia

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

Właściciele barów i restauracji, w których serwuje się przetwory czy desery z owoców i warzyw, powinni zadbać o to, aby ich produkty pochodziły od sprawdzonych producentów. Wysoka jakość i świeżość towaru to klucz do sukcesu udanych i pysznych potraw. Naturalne produkty posiadające wysoką gwarancję jakości są bogate w składniki pokarmowe i dostarczają organizmowi wiele witamin. Dowiedz się, dlaczego warto jeść owoce i warzywa.

Jedzenie warzyw i owoców, a wpływ na zdrowie człowieka

Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów powinno się spożywać wartościowe owoce i warzywa. Ten ważny element diety pozytywnie wpływa na odporność człowieka. Idąc tym tropem, koktajle i soki ze świeżych i naturalnych produktów pomagają utrzymać dobre samopoczucie, a nawet dodają energii ludziom, którzy wpisują je w swój codzienny jadłospis.

Ponadto owoce i warzywa charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów. Oznacza to tyle, że w większości przypadków produkty te są mało kaloryczne. Świeżą włoszczyznę i owoce mogą więc śmiało spożywać osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów oraz zadbać o swoje zdrowie.

Produkty, pochodzące z upraw ekologicznych, w które zaopatrzają się hurtownie, są niezastąpionym źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy C oraz prowitaminy A. Dodatkowo, duża ilość błonnika pokarmowego wspomaga procesy prawidłowej przemiany materii, a do tego zapewnia dłuższe uczucie sytości. Witaminy z grupy B, obecne m.in. w kalafiorach, bananach, brokułach czy orzechach pomagają utrzymać prawidłową pracę układu nerwowego.

Gdzie kupować wartościowe owoce i warzywa?

Nie wszystkie dostępne na rynku owoce i warzywa pochodzą ze sprawdzonych hurtowni. Niestety, większość produktów oferowanych w hipermarketach nie jest tym samym, co świeże owoce zakupione u świadomych producentów. W przypadku branży gastronomicznej lub hotelowej liczy się najwyższa jakość składników. Potrawy przygotowywane z wyselekcjonowanych, soczystych i świeżych warzyw lub owoców, gwarantują lepszy smak dań, a dzięki temu, że nie zawierają chemii są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.

Aby zapewnić klientom wartościowy owocowy deser, lub wykwintną kolację, która będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa, powinno się kupować produkty od sprawdzonych dostawców. Golden Fruits to firma, która dba o najwyższą jakość dostępnych w swej ofercie artykułów. Mogą więc z niej skorzystać zarówno właściciele restauracji, jak i kucharze w hotelach czy firmach cateringowych, którym zależy na gwarancji jakości zakupionego towaru.