Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść kiszone warzywa i owoce?

Dlaczego warto jeść kiszone warzywa i owoce?
Regularne spożywanie fermentowanej żywności ma korzystny wpływ dla naszego zdrowia, dlatego tego typu produkty powinny gościć na naszych stołach przez cały rok. Najważniejszy składnik kiszonek – bakterie kwasu mlekowego – mają zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy i trawienny. Dlaczego jeszcze warto spożywać fermentowane produkty, jakie mają wartości odżywcze i czym jest proces kiszenia? O tym w artykule.

Na czym polega kiszenie?

Kiszenie, zwane też kwaszeniem, polega na konserwacji żywności w oparciu o fermentację mlekową. W procesie tym cukry zawarte w komórkach roślinnych ulegają zamianie na kwas mlekowy, który następnie zabezpiecza produkty przed gniciem. Na skutek działalności mikroorganizmów, takich jak drożdże czy bakterie, w odpowiednich warunkach wytwarzane są enzymy i inne związki chemiczne. Kiszenie to jedna z najstarszych, obok solenia i suszenia, metod utrwalania pożywienia. Stosowana jest bardzo często w słabiej rozwiniętych krajach, w których dostęp do lodówek i elektryczności jest utrudniony.  Kisić można niemal każdy produkt żywnościowy, obok warzyw i owoców – także mięso, ryby czy nawet ziarna. W Polsce najczęściej wykorzystuje się ogórki oraz kapustę, ale coraz częściej również inne warzywa (np. czosnek, marchew, dynię, cebulę, paprykę, buraki) oraz owoce (cytryny, pomarańcze, śliwki, jabłka itp.). Wybrane produkty umieszcza się zwykle w glinianych naczyniach z osoloną wodą, a sam proces fermentacji trwa ok. 2-3 tyg.

Wartości odżywcze kiszonek

O dobroczynnym wpływie kiszonek na nasze zdrowie słyszał chyba każdy. Ale właściwie co takiego zawierają w sobie kwaszone produkty?  Przede wszystkim obecne w nich bakterie kwasu mlekowego mają korzystny wpływ na układ immunologiczny, oczyszczają nasz organizm, a zawarta w nich witamina C i inne witaminy wzmacniają odporność. W procesie fermentacji powstają też witaminy z grupy B (B1, B2, B3), odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i gospodarki hormonalnej, a także regulowanie metabolizmu. Fermentowane produkty są również bogatym źródłem witamin A, E, K, a także magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Kiszone warzywa zawierają sporą ilość błonnika, dzięki czemu pobudzają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Są też niskokaloryczne – 100 g kiszonej kapusty dostarcza organizmowi zaledwie ok. 12 kcal – co czyni je obowiązkowym elementem w menu diet odchudzających. Kiszonki najlepiej jest jadać na surowo – proces gotowania pozbawia je bowiem wielu cennych witamin i bakterii – wyjaśnia specjalista ze sklepu  Zakiszony.pl

Zalety spożywania kiszonych warzyw i owoców

Najważniejsze zalety  kiszonek są następujące:
  • poprawiają odporność organizmu,
  • wspomagają odchudzanie,
  • są bogatym źródłem witamin i minerałów,
  • działają przeciwnowotworowo,
  • regulują ciśnienie,
  • wspierają pracę układu pokarmowego,
  • są silnymi przeciwutleniaczami,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • zawierają acetylocholinę (odpowiada m.in. za czynność serca),
  • są bogatym źródłem probiotyków i prebiotyków,
  • odkwaszają organizm i uwalniają go z toksyn,
  • są tanie i ogólnodostępne,
  • poprawiają stan skóry, włosów oraz paznokci,
  • przeciwdziałają anemii,
  • dodają energii i poprawiają nastrój,
  • są produktami o niskim stopniu przetworzenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.