Produkty bezglutenowe
4 marca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Dieta bezglutenowa. Gdzie szukać ciekawych produktów?

Coraz częściej słyszymy, że ktoś musi przejść na dietę bezglutenową. Oznacza to, że powinien zrezygnować z produktów spożywczych, zawierających gluten, czyli białko. Jest to bardzo popularny alergen pojawiający się w różnych artykułach. Dlatego zrezygnowanie z niego wydaje się trudne, ale nie jest to niemożliwe. Wystarczy zachować cierpliwość i ostrożność, aby nadal cieszyć się doskonałym smakiem potraw bez szkodzenia własnemu zdrowiu.

Z artykułów spożywczych zawierających gluten powinny zrezygnować nie tylko osoby uczulone na to białko, ale również ci, którzy zmagają się ze stanami zapalnymi organizmu. Dieta okazuje się odpowiednia także w przypadku osób cierpiących na różne schorzenia autoimmunologiczne. W takich sytuacjach należy wybierać produkty mające na opakowaniu logo Przekreślonego Kłosa. Jest to zatwierdzony symbol, wskazujący na bezpieczną żywność bezglutenową. Trzeba jednak uważać, ponieważ niektórzy producenci nadużywają tego znaku. Z tego powodu tak ważne jest dokładne czytanie i sprawdzanie etykiet oraz składów danych artykułów spożywczych. Dobrym pomysłem jest również zapoznanie się z listą firm certyfikowanych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz wybieranie ich artykułów.

Jakie produkty bezglutenowe można kupić?

Konieczność przejścia na dietę bezglutenową nie oznacza, że trzeba zrezygnować ze wszystkich produktów, które są kojarzone z glutenem. Pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom podpowiada: Istnieje wiele zamienników produktów spożywczych zawierających gluten, które w swoim składzie nie mają tego białka. Dzięki temu nie trzeba rezygnować z pieczywa, mąki czy makaronów. Jak najbardziej możliwe jest ich zastąpienie bezglutenowymi odpowiednikami, co sprawia, że nadal można spożywać smaczne produkty. Dużą popularnością cieszy się pieczywo bezglutenowe, które wielu osobom zastępuje bułki czy chleb jedzone zazwyczaj na śniadanie.

W swoim składzie glutenu nie zawierają ziemniaki ani ryż. Stanowią one dobrą alternatywę dla kasz lub makaronów, których jedzenie nie jest wskazane przy uczuleniu na to białko. Jeśli jednak lubisz te produkty i ciężko jest z nich zrezygnować, możesz je zastąpić artykułami spożywczymi, które w swoim składzie nie mają glutenu. Na rynku dostępne są zarówno makarony, jak i kasze bezglutenowe, odpowiednie dla osób przebywających na diecie. Dla niektórych osób duże wyzwanie stanowi również wykluczenie mąki, którą dodaje się do wielu potraw i wypieków. Na szczęście w sklepach ją także można kupić w wersji bezglutenowej, dzięki czemu nadal możliwe jest spożywanie ulubionych dań.