Polska kuchnia - danie obiadowe
25 sierpnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Dania obiadowe, które kochają Polacy

Każdy naród ma w swojej kuchni takie dania, które uwielbiane są przez każdego. Jest to symbol i część tradycji, która wraz ze smakiem pozwala wrócić do czasów dzieciństwa, kiedy posiłki przygotowywała mama lub babcia. Chociaż takich potraw kojarzonych z Polską może być wiele, to jednak tylko niektóre z nich cieszą się dużą popularnością. Co Polacy jedzą najczęściej i najchętniej na obiad?

Polska kuchnia – ugruntowana na tradycjach

W niemal każdym polskim domu przynajmniej raz w tygodniu goszczą potrawy typowe dla danego regionu. Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Inni wybierają dania przyrządzane według specjalnych receptur, które goszczą w rodzinach od lat i przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

W tradycyjnej kuchni polskiej panują jasne zasady – ma być pysznie jak u mamy. Jednak wiele przepisów wymaga naprawdę sporo czasu na przygotowanie danej potrawy. Nic więc dziwnego, że sporo młodych osób rezygnuje ze stołowania się w domowym zaciszu.  Zamiast tego – wybiera wyjście do restauracji. Oferta gastronomiczna jest tak rozbudowana, że dobry i polski obiad można bez problemu zjeść na mieście – zauważa pracownik firmy Pistacja Bistro.

Najpopularniejsze dania na obiadowym stole Polaków

Na pytanie o ulubione danie z tradycyjnej kuchni polskiej wiele osób bez wahania odpowiada, że jest nim zwykła fasolka po bretońsku. To jedna z chętniej wybieranych pozycji w wielu restauracjach. Sam proces przygotowania tej gęstej i sycącej zupy jest naprawdę czasochłonny. Nic dziwnego, że klienci wybierają ją więc podczas wyjść na miasto.

Niezaprzeczalnie jednym z najczęściej serwowanych dań obiadowych w Polsce są pierogi. Tradycyjny przysmak, który łączy w sobie różne smaki – najczęściej kapustę oraz wszelkiego rodzaju mięsa. To, co najważniejsze – pierogi nie tracą walorów smakowych nawet po wielokrotnym podgrzewaniu. Przyrumienione kawałki ciasta są jeszcze smaczniejsze, dlatego często w takiej formie pojawiają się w restauracyjnym menu.

Wysoko w notowaniach pojawia się także potrawa pikantna, która, chociaż dla wielu obcokrajowców wydaje się nie do zjedzenia, jest uwielbiana przez Polaków. To nic innego, jak flaczki – zupa o gęstej konsystencji, na którą składają się oczyszczone i pokrojone na cienkie paski flaki wołowe. Bardzo  często spożywana jest z dodatkiem pieczywa.

Obiady niedzielne traktowane są jako święto i zakończenie całego tygodnia. Właśnie dlatego często na stołach pojawia się także mięso m.in. w postaci:

  • kotleta schabowego,
  • sznycla drobiowego,
  • kotleta mielonego.

Dla osób bardziej wymagających dobrą propozycją może być także schab grillowany podany z opiekanymi ziemniaczkami i młodą kapustą.

Polacy niezaprzeczalnie kochają jedzenie

Polacy uwielbiają jeść, co widać po tłumach w restauracjach serwujących dobre, tradycyjne polskie dania. Uwielbiają eksperymentować, otwierają się na nowe smaki oraz dania zagraniczne. Zawsze jednak najchętniej będą wybierane te potrawy, których smak kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, z błogim spokojem i niedzielnymi spotkaniami z najbliższymi.