Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dania obiadowe, które kochają Polacy
Polska kuchnia - ugruntowana na tradycjach
W niemal każdym polskim domu przynajmniej raz w tygodniu goszczą potrawy typowe dla danego regionu. Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Inni wybierają dania przyrządzane według specjalnych receptur, które goszczą w rodzinach od lat i przekazywane są z pokolenia na pokolenie.- W tradycyjnej kuchni polskiej panują jasne zasady - ma być pysznie jak u mamy. Jednak wiele przepisów wymaga naprawdę sporo czasu na przygotowanie danej potrawy. Nic więc dziwnego, że sporo młodych osób rezygnuje ze stołowania się w domowym zaciszu. Zamiast tego - wybiera wyjście do restauracji. Oferta gastronomiczna jest tak rozbudowana, że dobry i polski obiad można bez problemu zjeść na mieście - zauważa pracownik firmy Pistacja Bistro.
Najpopularniejsze dania na obiadowym stole Polaków
Na pytanie o ulubione danie z tradycyjnej kuchni polskiej wiele osób bez wahania odpowiada, że jest nim zwykła fasolka po bretońsku. To jedna z chętniej wybieranych pozycji w wielu restauracjach. Sam proces przygotowania tej gęstej i sycącej zupy jest naprawdę czasochłonny. Nic dziwnego, że klienci wybierają ją więc podczas wyjść na miasto. Niezaprzeczalnie jednym z najczęściej serwowanych dań obiadowych w Polsce są pierogi. Tradycyjny przysmak, który łączy w sobie różne smaki - najczęściej kapustę oraz wszelkiego rodzaju mięsa. To, co najważniejsze - pierogi nie tracą walorów smakowych nawet po wielokrotnym podgrzewaniu. Przyrumienione kawałki ciasta są jeszcze smaczniejsze, dlatego często w takiej formie pojawiają się w restauracyjnym menu. Wysoko w notowaniach pojawia się także potrawa pikantna, która, chociaż dla wielu obcokrajowców wydaje się nie do zjedzenia, jest uwielbiana przez Polaków. To nic innego, jak flaczki - zupa o gęstej konsystencji, na którą składają się oczyszczone i pokrojone na cienkie paski flaki wołowe. Bardzo często spożywana jest z dodatkiem pieczywa. Obiady niedzielne traktowane są jako święto i zakończenie całego tygodnia. Właśnie dlatego często na stołach pojawia się także mięso m.in. w postaci:- kotleta schabowego,
- sznycla drobiowego,
- kotleta mielonego.
Polacy niezaprzeczalnie kochają jedzenie
Polacy uwielbiają jeść, co widać po tłumach w restauracjach serwujących dobre, tradycyjne polskie dania. Uwielbiają eksperymentować, otwierają się na nowe smaki oraz dania zagraniczne. Zawsze jednak najchętniej będą wybierane te potrawy, których smak kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, z błogim spokojem i niedzielnymi spotkaniami z najbliższymi.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana