Artykuł sponsorowany

Czyściwa papierowe stosowane w gastronomii

Czyściwa papierowe stosowane w gastronomii

Czyściwami nazywamy rozmaite materiały, które wykorzystywane są do usuwania zabrudzeń, a zatem zaliczyć możemy do nich np. materiałowe ściereczki. Niestety, szmatka zrobiona ze starej koszulki nie jest w stanie zapewnić ani wysokiej chłonności, wymaganej w nowoczesnych zakładach przemysłowych, ani higieny niezbędnej podczas pracy z produktami spożywczymi. Dlatego w profesjonalnych zastosowaniach wykorzystuje się czyściwa papierowe.

Czym jest czyściwo papierowe?

Najprostszym sposobem do opisania czyściw papierowych jest porównanie ich do zwykłych papierowych ręczników. Różnica polega przede wszystkim na trwałości, gdyż każdy listek czyściwa wyprodukowany jest z kilku bardzo mocnych warstw, które nie rozdzielają się tak łatwo, jak ma to miejsce w przypadku zwykłych ręczników z papieru.

Duża wytrzymałość i chłonność czyściw pozwala wykorzystywać je na różne sposoby. Za ich pomocą możemy szybko usunąć z powierzchni tłuste zabrudzenia, wypolerować powierzchnię na sucho, a także doczyścić zaschnięte plamy przy użyciu wody z detergentem – mówi ekspert z hurtowni środków czystości Aseopaper.

Przemysłowe czyściwa papierowe produkuje się z materiałów różnego pochodzenia. Wykorzystać można makulaturę, a także celulozę i włókninę. Poszczególne rodzaje czyściw sprawdzają się w różnych zastosowaniach.

Czyściwa dla gastronomii

Gastronomia należy do najbardziej wymagających branż, szczególnie pod względem higieny. Wszystkie elementy, które mogą wejść w kontakt z żywnością, muszą spełniać surowe wymogi systemu HACCP (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Oznacza to, że praca w restauracyjnej kuchni wymaga stałej dbałości o czystość, przy czym konieczne jest korzystanie wyłącznie z certyfikowanych, w pełni bezpiecznych środków higienicznych i akcesoriów.

Właściwie dobrane czyściwo do restauracji jest elementem absolutnie niezbędnym w kuchni, gdzie panuje ciągły pośpiech, a uniknięcie zabrudzeń jest nieuniknione. Do bieżącego oczyszczania kuchennych blatów sprawdzają się czyściwa celulozowe. Szukając materiału odpowiedniego również do polerowania szkła gastronomicznego czy usuwania drobnych zachlapań na przygotowanym do podania talerzu, warto sięgać po czyściwa bezpyłowe, takie jak np. VIPER 200.

Oczywiście w kuchni nie może zabraknąć również ręczników papierowych. Są one tańsze od czyściw i przydadzą się tu na pewno, biorąc pod uwagę częstotliwość, z jaką muszą myć ręce pracownicy restauracji. Duży ułatwieniem w używaniu czyściw i ręczników są profesjonalne podajniki do mocowania na ścianie oraz stojące.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.