Opakowanie cateringowe ekologiczne
21 stycznia 2022

Kategoria:
Gastronomia

Czym zastąpić styropianowe opakowania gastronomiczne?

Z dniem 3 lipca 2021 roku weszła w życie dyrektywa unijna zakazująca stosowania niektórych artykułów jednorazowego użytku. Wśród nich znalazły się styropianowe opakowania cateringowe. Sytuacja ta wymusza zastosowanie zamienników, które będą równie funkcjonalne, estetyczne i zgodne z obecnymi wymogami. Jakie są opcje zastąpienia opakowań styropianowych?

Jednorazowe opakowania cateringowe z polipropylenu i CPET

Popularną alternatywą dla opakowań ze styropianu są pojemniki na wynos wykonane ze spienionego polipropylenu XPP. Długo utrzymują temperaturę posiłków i są odporne na przeciekanie. Wytrzymała i sztywna konstrukcja ułatwia bezpieczny transport. Materiał XPP jest ponadto bezpieczny, higieniczny i nietoksyczny. Nie stanowi pożywki dla bakterii i grzybów, a opakowania cateringowe z niego wykonane mogą być używane w mikrofalówkach.

Zamiennikami najbardziej przystępnymi cenowo i o zastosowaniu wszechstronnym są pojemniki z polipropylenu (PP). Są to opakowania przeznaczone do zgrzewu, których można używać również w kuchence mikrofalowej oraz schładzać do temperatury 0 stopni Celsjusza. Wyróżniają się bogatą gamą rozmiarów, kształtów i kolorów. Opakowania cateringowe tego typu oraz inne, dostępne są w ofercie firmy Cornet Design – przodującej marce na rynku pojemników i produktów do transportowania żywności. Obok jednorazowych opakowań cateringowych wykonanych z PP, dostępne są także pojemniki wielorazowego użytku, idealne do porcjowania i przechowywania żywności, np. w restauracjach.

Opakowania cateringowe ekologiczne

Do opcji przyjaznych środowisku należą opakowania cateringowe wykonane z pulpy trzciny cukrowej, które są w pełni biodegradowalne i kompostowalne. Nadają się do stosowania w mikrofalówce, jednak są odporne na przeciekanie jedynie przez krótki okres (można go wydłużyć, stosując dodatkową laminację PLA).

Alternatywą dla styropianu, która jednocześnie ogranicza ilość wytwarzanych odpadów, są opakowania cateringowe z pulpy papierowej, które nadają się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach do 220 stopni Celsjusza. Można w nich także mrozić produkty (do -40 stopni Celsjusza). Ich stosowanie wymaga jednak zgrzewarki.

Zrównoważone rozwiązanie dla cateringu

Wypośrodkowaną opcją są opakowania do zgrzewu wykonane z CPET. Pojemniki te wykonane są z materiałów odzyskiwanych. Nadają się nie tylko do odgrzewania i mrożenia, ale również pasteryzacji żywności. Charakteryzują się szerokim wyborem rozmiarów i kolorów. Jest to jednak opcja najdroższa.