praca w masarni
18 lutego 2020

Kategoria:
Gastronomia

Czym zajmują się masarnie?

Dobry smak kiełbas i wyrobów wędliniarskich to nie tylko zasługa wysokiej jakości mięsa. W dużej mierze zależy to od odpowiedniego doboru przypraw uraz umiejętności masarza. Mimo że obecnie większość dużych sklepów dysponuje własnym zapleczem masarskim, to rodzinne masarnie wciąż mają spory wpływ na polską gospodarkę. Jak wygląda praca w masarni?

Zadania realizowane w masarni

Zanim wędlina trafi na sklepowe półki, ma musi przejść długą drogę.  Doświadczeni masaże doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne są wszystkie etapy produkcji wędlin, dlatego od samego początku dbają o jakość wyrobów. Masarnie zajmują się więc nie tylko przygotowywaniem kiełbas i wędlin, ale także pozyskaniem najwyższej jakości mięsa i przypraw, które mają wpływ na końcowy smak. Każda masarnia wykonuje wyroby wędliniarskie według tradycyjnych receptur – mówi specjalista z firmy Herold. – Jakość i dobór przypraw, pochodzenie mięsa oraz proces produkcyjny stanowi tajemnicę przedsiębiorstwa, gdyż gwarantuje charakterystyczny smak wędlin – dodaje. Masarnie zajmują się przygotowywaniem kiełbas, szynek i wędlin zgodnie ze swoim rzemiosłem, korzystając przy tym z dodatkowych urządzeń.

Jak wygląda praca w masarni?

Wiele masarni, aby zapewnić sobie ciągły dostęp do surowców i mieć kontrolę nad jakością mięsa, zajmuje się również chowem i ubojem zwierząt. Do zadań masarza należy przygotowywanie mięsa do dalszej obróbki oraz nadzór nad kolejnymi etapami produkcji. Profesjonalna masarnia musi być więc wyposażona w niezbędne urządzenia i zaplecze produkcyjne. W zakładzie masarskim nie może zabraknąć:

  • Specjalistycznych maszyn – zaliczają się do nich nastrzykiwarki czy masownice,
  • Chłodni i mroźni – do przechowywania surowców lub gotowych wyrobów wędliniarskich,
  • Wędzarni – za smak wędlin oprócz przypraw, w dużej mierze odpowiada sposób i jakość ich wędzenia,
  • Linii produkcyjnej – na tym etapie mięso jest rozbierane, a z jego poszczególnych elementów wykrawa się potrzebne części.

W zakładzie masarskim muszą być również zachowane najwyższe standardy higieniczne. Jest to ważne dla jakości wędlin, dlatego masarnie podlegają okresowym kontrolom sanepidu. Wszystkie narzędzia i maszyny po skończonej pracy muszę zostać zdezynfekowane, a pomieszczenia produkcyjne dokładnie posprzątane. Praca w masarni wymaga umiejętności i doświadczenia, jednak bez specjalistycznego sprzętu prowadzenie takiej działalności jest niemożliwe.