Artykuł sponsorowany

Czym się kierować przy wyborze mięsa, aby mieć pewność, że będzie dobrej jakości?

Czym się kierować przy wyborze mięsa, aby mieć pewność, że będzie dobrej jakości?

Mięso jest stosunkowo ważnym elementem w diecie (choć da się je zastąpić, co czynią wegetarianie i weganie) jedynie wtedy, jeżeli jest wybierane w formie zdrowej i wartościowej. Często w sklepach sprzedawane jest mięso słabej jakości, którego spożywanie przynosi więcej szkody niż korzyści. Jak poprawnie wybierać mięso, aby przynosiło ono jak najwięcej wartości odżywczych?

Czytanie składów produktów mięsnych

Wiele osób przy poszukiwaniu wyrobów mięsnych sugeruje się ładnym opakowaniem czy niską ceną. Nie należy kierować się takimi wyznacznikami. Najlepszym rozwiązaniem jest dokładne czytanie składów produktów mięsnych i porównywanie ich ze sobą. Szczególnie należy zwrócić uwagę na wyroby, które w spisie składu mają oznaczenie MOM (mięso oddzielane mechaniczne). Oznaczenie to świadczy o obecności w tym produkcie jedynie tkanek zwierzęcych, pozostałych w produkcie mechanicznego oddzielania (nie ma tu ani grama prawdziwego mięsa).

Każdy kupujący powinien uważać na parówki i pasztety, które są najbardziej narażone na złą jakość.

Jeżeli wyroby są kupowane w prawdziwym sklepie mięsnym, sytuacja prezentuje się nieco inaczej, ponieważ nie mamy dostępu do informacji o składzie produktu. W takim wypadku najlepiej dopytać o to sprzedawcy.

Kupowanie w dobrych sklepach

Wyroby mięsne najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach. Warto zwrócić uwagę, czy w danym sklepie jest kolejka – jeżeli tak, może to świadczyć o sprzedaży wysokiej jakości produktów w tym miejscu. Dobrze też zainteresować się rotacją towaru. Jeżeli w danym sklepie często brakuje konkretnego produktu, można spokojnie założyć, że jest on dobrej jakości.

Warto też wybierać wędlinę od sprawdzonych producentów, do których można mieć pełne zaufanie. Przykładem takiej firmy jest przedsiębiorstwo Corrida, które oferuje hiszpańskie wędliny, szynki, a nawet sery.

Jak wybrać dobre mięso i wędlinę?

Jeżeli kupujemy kawałek mięsa lub podroby, warto obejrzeć dany kawałek z bliska. Należy zwrócić uwagę na to, czy wygląda świeżo, ma intensywny kolor i świeży zapach. W przypadku nieprzyjemnej woni najlepiej zrezygnować z zakupu.

Mięso z kością jest częściej naturalne i pozbawione chemii. W przypadku mięsa mielonego najlepiej prosić o zmielenie na miejscu. Lepiej nie wybierać też porcji w marynacie, już przyprawionych.

Przy wybieraniu wędlin powinno się zwrócić uwagę na jednolitą strukturę. Jeżeli taka powierzchnia występuje, może to oznaczać, że produkt jest wysoko przetworzony. Na wędlinach powinny być widoczne niedoskonałości, a także nieregularny kształt.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.