wybor miesa wedliny hiszpanskie
6 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Czym się kierować przy wyborze mięsa, aby mieć pewność, że będzie dobrej jakości?

Mięso jest stosunkowo ważnym elementem w diecie (choć da się je zastąpić, co czynią wegetarianie i weganie) jedynie wtedy, jeżeli jest wybierane w formie zdrowej i wartościowej. Często w sklepach sprzedawane jest mięso słabej jakości, którego spożywanie przynosi więcej szkody niż korzyści. Jak poprawnie wybierać mięso, aby przynosiło ono jak najwięcej wartości odżywczych?

Czytanie składów produktów mięsnych

Wiele osób przy poszukiwaniu wyrobów mięsnych sugeruje się ładnym opakowaniem czy niską ceną. Nie należy kierować się takimi wyznacznikami. Najlepszym rozwiązaniem jest dokładne czytanie składów produktów mięsnych i porównywanie ich ze sobą. Szczególnie należy zwrócić uwagę na wyroby, które w spisie składu mają oznaczenie MOM (mięso oddzielane mechaniczne). Oznaczenie to świadczy o obecności w tym produkcie jedynie tkanek zwierzęcych, pozostałych w produkcie mechanicznego oddzielania (nie ma tu ani grama prawdziwego mięsa).

Każdy kupujący powinien uważać na parówki i pasztety, które są najbardziej narażone na złą jakość.

Jeżeli wyroby są kupowane w prawdziwym sklepie mięsnym, sytuacja prezentuje się nieco inaczej, ponieważ nie mamy dostępu do informacji o składzie produktu. W takim wypadku najlepiej dopytać o to sprzedawcy.

Kupowanie w dobrych sklepach

Wyroby mięsne najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach. Warto zwrócić uwagę, czy w danym sklepie jest kolejka – jeżeli tak, może to świadczyć o sprzedaży wysokiej jakości produktów w tym miejscu. Dobrze też zainteresować się rotacją towaru. Jeżeli w danym sklepie często brakuje konkretnego produktu, można spokojnie założyć, że jest on dobrej jakości.

Warto też wybierać wędlinę od sprawdzonych producentów, do których można mieć pełne zaufanie. Przykładem takiej firmy jest przedsiębiorstwo Corrida, które oferuje hiszpańskie wędliny, szynki, a nawet sery.

Jak wybrać dobre mięso i wędlinę?

Jeżeli kupujemy kawałek mięsa lub podroby, warto obejrzeć dany kawałek z bliska. Należy zwrócić uwagę na to, czy wygląda świeżo, ma intensywny kolor i świeży zapach. W przypadku nieprzyjemnej woni najlepiej zrezygnować z zakupu.

Mięso z kością jest częściej naturalne i pozbawione chemii. W przypadku mięsa mielonego najlepiej prosić o zmielenie na miejscu. Lepiej nie wybierać też porcji w marynacie, już przyprawionych.

Przy wybieraniu wędlin powinno się zwrócić uwagę na jednolitą strukturę. Jeżeli taka powierzchnia występuje, może to oznaczać, że produkt jest wysoko przetworzony. Na wędlinach powinny być widoczne niedoskonałości, a także nieregularny kształt.