Artykuł sponsorowany

Czym są mieszanki funkcjonalne?

Czym są mieszanki funkcjonalne?
Ich podstawowym zadaniem jest przedłużenie trwałości mięsa i przetworów mięsnych. Współcześnie wykorzystywane dodatki pozwalają też na zwiększenie ich walorów wizualnych poprzez nadanie im odpowiedniego koloru lub tekstury.  Dzięki odpowiednim środkom jesteśmy w stanie zwiększyć wartości odżywcze produktu. Ich stosowanie jest łatwe i szybkie, a dozowanie łatwe do określenia na podstawie rozmiaru paczek.

Rodzaje mieszanek funkcjonalnych

Na rynku istnieje wiele dodatków funkcjonalnych, różniących się walorami smakowymi czy wizualnymi. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje mieszanek funkcyjnych. Emulgatory składające się z białek, cukrów i monodiglicerydów kwasów tłuszczowych. Najczęściej wykorzystywane są one do produkcji pasztetów. Służą do tworzeni stałych miceli, powstających na granicy faz wodno-olejowych. Nadają jedwabistej i gęstej konsystencji produktom. Następne dwa to stabilizatory i solanki. T e dwa rodzaje wpływają korzystnie na kolor i konsystencje produktu. Odpowiedzialne są za wiązanie wody. Zastosowanie stabilizatorów hamuje rozwój niekorzystnej mikroflory i wydłuża świeżość na przykład wędlin. Solanki możemy podzielić na nastrzykowe oraz zalewowe. Dzięki nim możemy podbić smak, dlatego najczęściej są wykorzystywane przy produkcji kiełbas czy wędzonek. Bogatym asortymentem mieszanek dysponuje firma POLSMAKI, odpowiednimi do każdego produktu.

Mieszanki funkcjonalne a dłuższa przydatność do spożycia mięsa 

Z uwagi na środowisko i pogłębiający się kryzys ekologiczny, nie możemy pozwolić na marnowanie żywności. Dlatego styl życia zero waste staje się coraz bardziej popularny także w Polsce. Nowoczesne technologie żywności w połączeniu z odpowiedzialnym podejściem konsumenta, pozwalają na zredukowanie marnowania żywności do zera. Produkty mięsne z uwagi na specyfikę produkcji, w szczególności nie mogą się marnować. Dlatego stosowanie mieszanek funkcjonalnych jest świetnym rozwiązaniem. W ten sposób możemy bezpiecznie uchronić nasze produkty przed zepsuciem i wykorzystać je w późniejszym czasie. Wykorzystanie mieszanek funkcjonalnych znajduje również zastosowanie w przypadku, gdy przygotowujemy domowe przetwory mięsne, które następnie będą zabierane w podróż. W ten sposób można dodatkowo wydłużyć przydatność peklowanego mięsa, klopsików w sosie, czy gołąbków. Jest to ogromna korzyść np. dla zawodowych kierowców, którzy dużo czasu spędzając w trasie, chętnie sięgają po domowe wyroby, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowsze.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.