Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym są mieszanki funkcjonalne?
Rodzaje mieszanek funkcjonalnych
Na rynku istnieje wiele dodatków funkcjonalnych, różniących się walorami smakowymi czy wizualnymi. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje mieszanek funkcyjnych. Emulgatory składające się z białek, cukrów i monodiglicerydów kwasów tłuszczowych. Najczęściej wykorzystywane są one do produkcji pasztetów. Służą do tworzeni stałych miceli, powstających na granicy faz wodno-olejowych. Nadają jedwabistej i gęstej konsystencji produktom. Następne dwa to stabilizatory i solanki. T e dwa rodzaje wpływają korzystnie na kolor i konsystencje produktu. Odpowiedzialne są za wiązanie wody. Zastosowanie stabilizatorów hamuje rozwój niekorzystnej mikroflory i wydłuża świeżość na przykład wędlin. Solanki możemy podzielić na nastrzykowe oraz zalewowe. Dzięki nim możemy podbić smak, dlatego najczęściej są wykorzystywane przy produkcji kiełbas czy wędzonek. Bogatym asortymentem mieszanek dysponuje firma POLSMAKI, odpowiednimi do każdego produktu.Mieszanki funkcjonalne a dłuższa przydatność do spożycia mięsa
Z uwagi na środowisko i pogłębiający się kryzys ekologiczny, nie możemy pozwolić na marnowanie żywności. Dlatego styl życia zero waste staje się coraz bardziej popularny także w Polsce. Nowoczesne technologie żywności w połączeniu z odpowiedzialnym podejściem konsumenta, pozwalają na zredukowanie marnowania żywności do zera. Produkty mięsne z uwagi na specyfikę produkcji, w szczególności nie mogą się marnować. Dlatego stosowanie mieszanek funkcjonalnych jest świetnym rozwiązaniem. W ten sposób możemy bezpiecznie uchronić nasze produkty przed zepsuciem i wykorzystać je w późniejszym czasie. Wykorzystanie mieszanek funkcjonalnych znajduje również zastosowanie w przypadku, gdy przygotowujemy domowe przetwory mięsne, które następnie będą zabierane w podróż. W ten sposób można dodatkowo wydłużyć przydatność peklowanego mięsa, klopsików w sosie, czy gołąbków. Jest to ogromna korzyść np. dla zawodowych kierowców, którzy dużo czasu spędzając w trasie, chętnie sięgają po domowe wyroby, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowsze.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana