piwa w butelkach
10 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Czym różni się smak piw z puszki, butelki i beczki?

Na rynku istnieją trzy metody przechowywania piwa: puszka, butelka i beczka. Czasami zwolennicy tego trunku, mają swoje upodobania co do spożywania piwa z danego opakowania. Niestety często dokonują wyboru, kierując się nieprawdziwymi informacjami. Czy naprawdę piwo smakuje inaczej w zależności od metody magazynowania go? Co ma wpływ na smak tego napoju?

Historia podawania piwa

Skąd w ogóle wzięła się nazwa piwa? Pochodzi ze starosłowiańskiego słowa „pivo”, które oznacza napój. W dzisiejszych czasach piwa w butelce czy puszcze nie są czymś wyjątkowym, ale przecież nie zawsze tak było. Sposoby podawania piwa i opinie o nich mają oczywiście swoją historię i są uwarunkowane kulturowo. Każdy kraj ma swoje obyczaje związane z piwem, jego podawaniem i spożywaniem.

Przechowywanie piwa w butelkach pochodzi z XVII wieku. Wtedy opatentowano sposób produkcji  szklanych butelek i zamknięć do nich. Puszki natomiast nie zawsze wyglądały tak jak te, które znamy teraz. Praca nad idealną puszką na piwo, która nie będzie zaburzała walorów smakowych napoju, trwała ponad rok. Jak widać te metody przechowywania sprawdziły się na tyle dobrze, że do dzisiaj większość browarów z nich korzysta.

Od czego zależy smak piwa?

Niezależnie od tego, czy napój ten przechowywany jest w puszce, butelce czy beczce, należy pamiętać, że na jego smak mają wpływ czynniki zewnętrzne. Przede wszystkim istotną rolę gra temperatura, która jest ważna nie tylko podczas przechowywania, ale i podawania piwa. Aby porównać alkohole przetrzymywane w szkle, drewnie i aluminium należy sprawić, aby miały taką samą temperaturę.

Drugą ważną sprawą jest pasteryzowanie piwa. Piwa butelkowe mogą być pasteryzowane w przepływie do butelek, ale zazwyczaj wybierana jest metoda pasteryzacji tunelowej — najpierw napój nalewany jest do butelek, które następnie wygrzewane są w specjalnym tunelu. Piwa z beczki pasteryzowane są w przepływie, co może wpływać na różnicę w smaku.

Serwowanie alkoholu

Oprócz sposobu produkcji i przechowywania, kluczową rolę ma podawanie piwa. Piwa rzemieślnicze, podawane przez barmana, powinny być serwowane do specjalnych szklanek, zależnie od rodzaju. Producent piwa marki Pilsvar mówi:

Napój musi być odpowiednio schłodzony, ale nie zbyt zimny — wtedy traci część walorów smakowych.

Dobry barman wie, że sposób nalewania piwa również jest istotny. Szklanką powinno się przechylić, tak aby piwo lało się do dna po ściance. Nie wolno tego robić zbyt szybko, ponieważ niektóre piwa mogą stracić właściwości lub wytworzy się zbyt dużo piany.

Piwne mity

Czy faktycznie trunek z butelki, puszki i beczki smakuje inaczej? Jedni mówią, że to piwo butelkowe jest najsmaczniejsze, inni upierają się, że to beczkowane jest najlepsze. Często powtarzanym mitem jest też to, że piwa z puszki mają posmak metalu. Nie jest to prawda. Piwo z puszki może mieć metaliczny zapach, dlatego warto przelać je do kufla, szklanki lub pokala. Z kolei fani piwa z beczki twierdzą, że dzięki temu ma ono więcej walorów smakowych.

Najważniejsze dla piw rzemieślniczych są przede wszystkim sposób transportu oraz temperatura przechowywania i podawania.  Jeśli piwo będzie odpowiednio zabezpieczone i podane, to na pewno zachowane zostaną wszystkie jego właściwości i będziemy mogli  delektować się pełnią smaku. Odpowiednia atmosfera również może wpływać na doznania podczas spożywania. Niech więc każdy spożywa ten trunek tak, jak lubi najbardziej. Na zdrowie!