Artykuł sponsorowany

Czym powinno się charakteryzować dobre mięso wołowe i wieprzowe?

Czym powinno się charakteryzować dobre mięso wołowe i wieprzowe?
Mięso od stuleci stanowi podstawę naszej diety. Jest niezbędne w prawidłowym rozwoju, oraz dostarcza szereg składników odżywczych, przyczyniających się do prawidłowego wzrostu tkanek oraz mięśni. Coraz częściej jednak, z powodu masowej produkcji, na rynek trafia mięso niskiej jakości. Zaopatrujemy się w nie zazwyczaj w supermarketach, rzadziej zaglądając do tradycyjnych sklepów masarskich. Jak zatem rozpoznać dobre mięso wołowe i wieprzowe? Przechadzając się wśród chłodni oraz lodówek działów mięsnych zarówno hipermarketów, jak i mniejszych sklepów spożywczych, zakupu mięsa dokonujemy w pośpiechu, często nie przywiązując wielkiej wagi do dokonywanego wyboru, sugerując się jedynie datą ważności. Tymczasem dobre mięso wołowe i wieprzowe wyróżnia się pewnymi charakterystycznymi cechami. Wiedząc, czym się kierować przy zakupie, dokonamy odpowiedniego wyboru.

Wołowina wołowinie nierówna

Chociaż nieco mniej popularna od wieprzowiny, wołowina jest często kupowana przez Polaków. Zanim włożymy mięso do zakupowego koszyka, sprawdźmy jego kolor. Dobre mięso wołowe powinno być krwistoczerwone i powinny być widoczne na nim przerosty. Jeśli jest świeże, będą one jasno białe, jeśli mięso pochodzi od starego osobnika, wówczas będą miały barwę żółtą, związaną z wysoką zawartością elastyny. Jego powierzchnia powinna być wilgotna, a zapach delikatny.

Wieprzowina bez ściemy

Dobre mięso wieprzowe z kolei powinno mieć barwę od jasnego różu po czerwień; im młodszy osobnik, tym będzie ono jaśniejsze. Zwróćmy uwagę, czy kolor danego kawałka jest jednolity na całej powierzchni. Nie kupujmy mięsa z widocznymi przebarwieniami lub którego kolor wpada w żółty lub brązowo odcień. Świadczy to bowiem o niewłaściwie przeprowadzonym uboju, nieświeżości towaru oraz próbach chemicznego go odmłodzenia. Wieprzowina wysokiej jakości będzie chuda i nieścięngista, bez widocznych węzłów chłonnych, a także sucha w dotyku, jędrna oraz twarda. Podejrzenia powinno wzbudzić u nas mięso wilgotne, może to bowiem oznaczać, że zostało wzmocnione o substancje chemiczne, mające na celu zwiększenie jego obojętności. Zwracajmy uwagę na polskich producentów i kupujmy mięso w sklepach masarskich, a nie hipermarketach. Wiele bowiem zakładów mięsnych, jak na przykład zakład mięsny Borowina Broszki, oferuje swoim klientom najwyższej jakości mięso wołowe i wieprzowe, z gwarancją jakości. Chcąc kupić dobre mięso wołowe i wieprzowe, powinniśmy kierować się zatem kilkoma podstawowymi kryteriami. Są to kolor mięsa, jego zapach, ilość tłuszczu oraz ścięgien, a także jędrność oraz wilgotność. W jego składzie nie powinno znaleźć się zbyt dużo substancji chemicznych czy wzmacniaczy smaku. W końcu dobre mięso zarówno wieprzowe i wołowe to takie, które jest oznaczone symbolami PQS (polskie systemy jakości) oraz IFS BRC (zachodnie systemy jakości). Warto być świadomym konsumentem, po to, aby dokonywać wyborów, jak najlepiej służących naszemu zdrowiu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.