Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym jest wakame i do jakich dań pasuje?
Wakame – niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze glony morskie
Choć „wakame” to najbardziej rozpowszechniony termin, prawidłowa nazwa to wspomniana już undaria pierzastodzielna. Jest to duży glon morski o oliwkowej barwie, który rośnie głównie na wybrzeżu Chin, Korei i Japonii, choć można spotkać go także w innych częściach świata. A dlaczego stał się tak popularny w kuchni azjatyckiej? Z pewnością przemawiają za tym jego właściwości: jest nie tylko niskokaloryczny (100 g wodorostów to zaledwie 45 kcal), ale również bogaty w składniki odżywcze. W wodorostach wakame znajduje się kwas foliowy, wapń, żelazo, mangan, magnez, jod, sód, witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.Co warto wiedzieć o glonach wakame?
Nie trzeba jechać do Azji, by spróbować wodorostów wakame. W Polsce można spróbować ich w restauracjach serwujących dania z Dalekiego Wschodu (w Maska Bistro w Warszawie zjemy m.in. klasyczną zupę miso z tofu i wakame) lub kupić w sklepach z orientalną żywnością. Glony zazwyczaj sprzedawane są w formie suszonej. Dlatego przed przygotowaniem potrawy należy je przygotować: zalać zimą wodą i namaczać przez co najmniej 10 minut. Dzięki temu zwiększą swoją objętość (nawet czternastokrotnie!), a także staną się błyszczące i sprężyste.Przykłady dań z wakame
Jednym z najprostszych dań z wakame jest sałatka. Wystarczy namoczyć wodorosty, dodać świeżego ogórka, prażony na suchej patelni sezam oraz sos z octu ryżowego, sosu sojowego, soli i cukru. Do sałatki można dodać także marynowany imbir. Jeść można samodzielnie lub jako dodatek do mięsa i ryżu. Oczywiście wakame to obowiązkowy składnik wspomnianej już zupy miso. A jak przyrządzić ją samodzielnie? Oprócz wodorostów potrzebne będą także: pasta miso i dashi, woda, cebula dymka i ziarna sezamu do posypania. W pierwszej kolejności dodajemy do wody bulion dashi oraz miso. Co ważne, zupy nie zagotowujemy, aby miso nie straciło smaku i aromatu! Następnie dodajemy wodorosty wakame, a po wyłożeniu do miseczek dekorujemy całość dymką oraz prażonym sezamem. Aby danie było bardziej sycące, można dodać tofu. Smacznego!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana