Artykuł sponsorowany

Czym jest wakame i do jakich dań pasuje?

Czym jest wakame i do jakich dań pasuje?
Kuchnia chińska, czy też szerzej azjatycka, oferuje zupełnie inne smaki niż te, które znają europejczycy. Jednym z popularniejszych składników jest wakame, czyli undaria pierzastodzielna – wodorost wykorzystywany w wielu daniach jako warzywo. Przyjrzyjmy się bliżej, czym jest wakame, dlaczego wodorosty są tak popularne w kuchni azjatyckiej oraz do jakich dań najlepiej pasują.

Wakame – niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze glony morskie

Choć „wakame” to najbardziej rozpowszechniony termin, prawidłowa nazwa to wspomniana już undaria pierzastodzielna. Jest to duży glon morski o oliwkowej barwie, który rośnie głównie na wybrzeżu Chin, Korei i Japonii, choć można spotkać go także w innych częściach świata. A dlaczego stał się tak popularny w kuchni azjatyckiej? Z pewnością przemawiają za tym jego właściwości: jest nie tylko niskokaloryczny (100 g wodorostów to zaledwie 45 kcal), ale również bogaty w składniki odżywcze. W wodorostach wakame znajduje się kwas foliowy, wapń, żelazo, mangan, magnez, jod, sód, witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.

Co warto wiedzieć o glonach wakame?

Nie trzeba jechać do Azji, by spróbować wodorostów wakame. W Polsce można spróbować ich w restauracjach serwujących dania z Dalekiego Wschodu (w Maska Bistro w Warszawie zjemy m.in.  klasyczną zupę miso z tofu i wakame) lub kupić w sklepach z orientalną żywnością. Glony zazwyczaj sprzedawane są w formie suszonej. Dlatego przed przygotowaniem potrawy należy je przygotować: zalać zimą wodą i namaczać przez co najmniej 10 minut. Dzięki temu zwiększą swoją objętość (nawet czternastokrotnie!), a także staną się błyszczące i sprężyste.

Przykłady dań z wakame

Jednym z najprostszych dań z wakame jest sałatka. Wystarczy namoczyć wodorosty, dodać świeżego ogórka, prażony na suchej patelni sezam oraz sos z octu ryżowego, sosu sojowego, soli i cukru. Do sałatki można dodać także marynowany imbir. Jeść można samodzielnie lub jako dodatek do mięsa i ryżu. Oczywiście wakame to obowiązkowy składnik wspomnianej już zupy miso. A jak przyrządzić ją samodzielnie? Oprócz wodorostów potrzebne będą także: pasta miso i dashi, woda, cebula dymka i ziarna sezamu do posypania. W pierwszej kolejności dodajemy do wody bulion dashi oraz miso. Co ważne, zupy nie zagotowujemy, aby miso nie straciło smaku i aromatu! Następnie dodajemy wodorosty wakame, a po wyłożeniu do miseczek dekorujemy całość dymką oraz prażonym sezamem. Aby danie było bardziej sycące, można dodać tofu. Smacznego!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.