wakame
14 września 2021

Kategoria:
Gastronomia

Czym jest wakame i do jakich dań pasuje?

Kuchnia chińska, czy też szerzej azjatycka, oferuje zupełnie inne smaki niż te, które znają europejczycy. Jednym z popularniejszych składników jest wakame, czyli undaria pierzastodzielna – wodorost wykorzystywany w wielu daniach jako warzywo. Przyjrzyjmy się bliżej, czym jest wakame, dlaczego wodorosty są tak popularne w kuchni azjatyckiej oraz do jakich dań najlepiej pasują.

Wakame – niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze glony morskie

Choć „wakame” to najbardziej rozpowszechniony termin, prawidłowa nazwa to wspomniana już undaria pierzastodzielna. Jest to duży glon morski o oliwkowej barwie, który rośnie głównie na wybrzeżu Chin, Korei i Japonii, choć można spotkać go także w innych częściach świata. A dlaczego stał się tak popularny w kuchni azjatyckiej? Z pewnością przemawiają za tym jego właściwości: jest nie tylko niskokaloryczny (100 g wodorostów to zaledwie 45 kcal), ale również bogaty w składniki odżywcze. W wodorostach wakame znajduje się kwas foliowy, wapń, żelazo, mangan, magnez, jod, sód, witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze.

Co warto wiedzieć o glonach wakame?

Nie trzeba jechać do Azji, by spróbować wodorostów wakame. W Polsce można spróbować ich w restauracjach serwujących dania z Dalekiego Wschodu (w Maska Bistro w Warszawie zjemy m.in.  klasyczną zupę miso z tofu i wakame) lub kupić w sklepach z orientalną żywnością. Glony zazwyczaj sprzedawane są w formie suszonej. Dlatego przed przygotowaniem potrawy należy je przygotować: zalać zimą wodą i namaczać przez co najmniej 10 minut. Dzięki temu zwiększą swoją objętość (nawet czternastokrotnie!), a także staną się błyszczące i sprężyste.

Przykłady dań z wakame

Jednym z najprostszych dań z wakame jest sałatka. Wystarczy namoczyć wodorosty, dodać świeżego ogórka, prażony na suchej patelni sezam oraz sos z octu ryżowego, sosu sojowego, soli i cukru. Do sałatki można dodać także marynowany imbir. Jeść można samodzielnie lub jako dodatek do mięsa i ryżu.

Oczywiście wakame to obowiązkowy składnik wspomnianej już zupy miso. A jak przyrządzić ją samodzielnie? Oprócz wodorostów potrzebne będą także: pasta miso i dashi, woda, cebula dymka i ziarna sezamu do posypania. W pierwszej kolejności dodajemy do wody bulion dashi oraz miso. Co ważne, zupy nie zagotowujemy, aby miso nie straciło smaku i aromatu! Następnie dodajemy wodorosty wakame, a po wyłożeniu do miseczek dekorujemy całość dymką oraz prażonym sezamem. Aby danie było bardziej sycące, można dodać tofu. Smacznego!