Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia śląska?

Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia śląska?
Tradycyjna kuchnia śląska wyróżnia się na tle innych specjalności kulinarnych. Wiele osób uważa, że śląskie potrawy są pełne tłuszczu i kalorii. To kwestia sporna. Śląskim specjałom nie można jednak odmówić niepowtarzalnego smaku, który na długo zostanie w pamięci. Tradycyjna kuchnia ze Śląska posiada kilka ważnych cech, świadczących o jej wybornym smaku.

Cechy kuchni śląskiej

Tradycyjna kuchnia śląska to przede wszystkim potrawy sycące i niejednorodne.  Nietypowość dań ze Śląska wiąże się z uwarunkowaniami kulturalnymi tych ziem. Na kształtowanie się kuchni śląskiej miały wpływ smaki okolicznych ziem – w szczególności niemieckiej, austriackiej i czeskiej. W potrawach pojawia się również domieszka wpływów góralskich, obfitej kuchni wiejskiej czy wykwintnej kuchni mieszczańskiej i myśliwskiej. Ponadto kucharze chętnie wykorzystują wiele przypraw, dzięki którym potrawy zyskują wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Jakie są najpopularniejsze dania kuchni śląskiej?

Menu restauracji reprezentujących kuchnię śląską składa się z kilku podstawowych potraw. Bardzo ważna jest obecność klusek śląskich, modrej kapusty, karminadli czy rolad. Wśród zup pojawiają się rosół, żurek czy wodzionka. Nie może zabraknąć także hekele (pasty ze śledzi), szałotu (sałatki jarzynowej), krepli (pączków), krupnioka (kaszanki) czy moczki (wykorzystywanej jako potrawę wigilijną). Restauracja Dworek „Pod Lipami” na życzenie gości może zaserwować dania z tradycyjnej kuchni śląskiej. Będzie to doskonałe urozmaicenie przyjęć weselnych, chrzcin czy uroczystych bankietów. Restauracja organizuje również catering na imprezy firmowe czy przyjęcia okolicznościowe.

Kuchnia śląska a podział na regiony

Kuchnię śląską można podzielić na regiony. W każdym dominuje nieco inna kultura kulinarna, ale wszystkie łączą w sobie elementy tradycyjnej kuchni śląskiej. Częstochowa i okolice stawiają na zalewajkę, złotopotockiego pstrąga i chleb na zakwasie. Zagłębie Dąbrowskie kojarzy się już z innymi potrawami, a mianowicie porębskimi pieczonkami, prażuchami z ziemniaków czy zacierką z mąki na mleku. Górny Śląsk wiąże się ściśle z tradycyjnymi potrawami. Do oryginalnych dań można zaliczyć galert śląski (galaretę), panczkraut (potrawę z kapusty kiszonej), szpajzę (deser śląski z jajek), apfelmus (mus jabłkowy), kopę (inny rodzaj deseru), kołocz (ciasto drożdżowe z jabłkami, makiem lub serem). Beskid i Śląsk Cieszyński stawiają na tłuste, góralskie dania – kwaśnicę, żeberka w modzie, kiszkę swojską, bryję, palacki z blachy, ule z kremem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.