Tradycyjna kuchnia śląska
31 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia śląska?

Tradycyjna kuchnia śląska wyróżnia się na tle innych specjalności kulinarnych. Wiele osób uważa, że śląskie potrawy są pełne tłuszczu i kalorii. To kwestia sporna. Śląskim specjałom nie można jednak odmówić niepowtarzalnego smaku, który na długo zostanie w pamięci. Tradycyjna kuchnia ze Śląska posiada kilka ważnych cech, świadczących o jej wybornym smaku.

Cechy kuchni śląskiej

Tradycyjna kuchnia śląska to przede wszystkim potrawy sycące i niejednorodne. Nietypowość dań ze Śląska wiąże się z uwarunkowaniami kulturalnymi tych ziem. Na kształtowanie się kuchni śląskiej miały wpływ smaki okolicznych ziem – w szczególności niemieckiej, austriackiej i czeskiej. W potrawach pojawia się również domieszka wpływów góralskich, obfitej kuchni wiejskiej czy wykwintnej kuchni mieszczańskiej i myśliwskiej. Ponadto kucharze chętnie wykorzystują wiele przypraw, dzięki którym potrawy zyskują wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Jakie są najpopularniejsze dania kuchni śląskiej?

Menu restauracji reprezentujących kuchnię śląską składa się z kilku podstawowych potraw. Bardzo ważna jest obecność klusek śląskich, modrej kapusty, karminadli czy rolad. Wśród zup pojawiają się rosół, żurek czy wodzionka. Nie może zabraknąć także hekele (pasty ze śledzi), szałotu (sałatki jarzynowej), krepli (pączków), krupnioka (kaszanki) czy moczki (wykorzystywanej jako potrawę wigilijną).

Restauracja Dworek „Pod Lipami” na życzenie gości może zaserwować dania z tradycyjnej kuchni śląskiej. Będzie to doskonałe urozmaicenie przyjęć weselnych, chrzcin czy uroczystych bankietów. Restauracja organizuje również catering na imprezy firmowe czy przyjęcia okolicznościowe.

Kuchnia śląska a podział na regiony

Kuchnię śląską można podzielić na regiony. W każdym dominuje nieco inna kultura kulinarna, ale wszystkie łączą w sobie elementy tradycyjnej kuchni śląskiej. Częstochowa i okolice stawiają na zalewajkę, złotopotockiego pstrąga i chleb na zakwasie. Zagłębie Dąbrowskie kojarzy się już z innymi potrawami, a mianowicie porębskimi pieczonkami, prażuchami z ziemniaków czy zacierką z mąki na mleku.

Górny Śląsk wiąże się ściśle z tradycyjnymi potrawami. Do oryginalnych dań można zaliczyć galert śląski (galaretę), panczkraut (potrawę z kapusty kiszonej), szpajzę (deser śląski z jajek), apfelmus (mus jabłkowy), kopę (inny rodzaj deseru), kołocz (ciasto drożdżowe z jabłkami, makiem lub serem).

Beskid i Śląsk Cieszyński stawiają na tłuste, góralskie dania – kwaśnicę, żeberka w modzie, kiszkę swojską, bryję, palacki z blachy, ule z kremem.